Navigatie

Koopvoorrang regio Utrecht

Huurt u een sociale huurwoning in regio Utrecht van ons, Mitros of Bo-Ex? Dan heeft u voorrang op onze nieuwe verkoopwoningen. U krijgt de eerste kans om deze woningen te kopen.

Hoe werkt het?

Als we een nieuwe koopwoning hebben, dan krijgen onze huurders de eerste twee weken de kans om deze woning te kopen. Pas daarna kunnen andere geïnteresseerden reageren. De belangrijkste voorwaarde van de voorrang: u laat een sociale huurwoning leeg achter.

Meld je aan!

Heeft u interesse in het kopen van een woning en wilt u op de hoogte blijven van het aanbod? Meld u dan aan en ontvang automatisch e-mails met het nieuwe aanbod.

Waarom doen we dit?

Twee belangrijke redenen zijn:

 1. U laat een sociale huurwoning achter in regio Utrecht en geeft hiermee anderen een kans op deze woning.
 2. We bieden u een kans om een mooie stap te zetten naar een eigen koopwoning.

De spelregels op een rijtje

 • Koopvoorrang geldt voor huurders van Portaal en Mitros en Bo-Ex in regio Utrecht (gemeenten Utrecht, Bunnik, Nieuwegein en Stichtse Vecht);
 • U huurt nu een zelfstandige huurwoning van Portaal, Mitros of Bo-Ex. Als u huurder bent van een onzelfstandige huurwoning komt u niet voor Koopvoorrang in aanmerking;
 • Wanneer u een woning koopt, laat u uw huurwoning leeg achter;
 • Als huurder krijgt u de woning aangeboden voor een vaste prijs;
 • U heeft als huurder twee weken de tijd voordat de woning op de vrije markt in verkoop gaat;
 • U neemt uiterlijk 3 werkdagen voor het verstrijken van de Koopvoorrang termijn contact op met de verkopend makelaar voor het inplannen van een bezichtiging. Daarna is er geen garantie op bezichtigen en deelname;
 • U bent aanwezig tijdens de bezichtiging;
 • Als huurder met een sociale huurovereenkomst heeft u voorrang op een huurder met een vrije sector huurovereenkomst;
 • Bent u niet de enige die de woning wil kopen? Dan vindt er een digitale loting of loting bij de notaris plaats;​
 • Portaal, Mitros en Bo-Ex behouden altijd het recht om niet alle nieuw te verkopen woningen via Koopvoorrang aan te bieden.

Waarom kopen een goed idee kan zijn

Als u uw eigen huis koopt, heeft u een hypotheek nodig. Daar betaalt u maandelijks hypotheekrente en een deel aflossing van de hypotheek voor. De rente staat op dit moment heel erg laag. Deze lage rente zorgt voor lage maandlasten. In onderstaand plaatje ziet u hoe het ongeveer zit met de maandlasten.

Doordat u naast de rente ook maandelijks een stukje van uw hypotheek aflost, bouwt u vermogen op. Dat is een groot voordeel van kopen.

 

Koopvoorrang is een samenwerking tussen Portaal, Mitros en Bo-Ex: