Bewoners flat Diamantlaan en Robijnstraat in Leiden blij met komst van lift

De bewoners van de flat aan de Diamantlaan en Robijnstraat in Leiden kunnen nu ook de lift pakken in plaats van de trap. Dit woongebouw in de Hoge Mors heeft er op eigen initiatief van de bewonerscommissie een mooie lift bij gekregen. En daar wordt nu gretig gebruik van gemaakt!

Bewonersinitiatief
Het plaatsen van de lift in deze bestaande galerij-/portiekflat met vier woonlagen is een initiatief van de bewonerscommissie. Rien Leijdekker, lid van de bewonerscommissie: ‘Sommigen bewoners wonen hier al tientallen jaren met veel plezier. De sociale cohesie in de flat is groot en alle belangrijke voorzieningen bevinden zich op loopafstand. Een fijne woonomgeving, ook voor ouderen die toch wat meer afhankelijk en soms slechter ter been zijn. Met de komst van de lift kunnen zij hier langer zelfstandig blijven wonen.’

Blije bewoners
Dat de bewoners erg blij zijn met dit initiatief, blijkt wel uit het ophalen van de enquêteformulieren. ‘Want dat was zo geregeld!’, zegt Rien. Hij vervolgt: ‘Het plaatsen van de lift kost nou eenmaal geld en ook het onderhoud moet maandelijks worden betaald. Met een huurverhoging van bijna € 10 per maand konden we dit project laten slagen. Portaal wil de huurverhoging zo laag mogelijk houden. Daarom plaatsten ze ook extra zonnepanelen op het dak voor het energieverbruik van de lift.'

Warme ondersteuning
De leden van de bewonerscommissie regelden veel zelf. Van de offerteaanvraag voor het plaatsen van de lift, tot het behalen van draagvlak bij de bewoners en het indienen van de subsidieaanvraag bij het WOZ-fonds. Bij een bezoek aan de flat door het college van Burgemeester en Wethouders wisten zij de gemeente enthousiast te maken om dit burgerinitiatief van harte te ondersteunen.

Waardering en trots
Portaal juicht initiatieven van bewoners ook erg toe. Deze bewonerscommissie is al jaren zeer actief en Portaal wilde dit extra waarderen. ‘Naast het onderzoek of het plaatsen van de lift in dit gebouw mogelijk was, moesten we ook het financiële plaatje rond zien te krijgen. En dat is met de actieve inzet van de bewonerscommissie gelukt! Het is echt knap als je ziet wat ze allemaal regelden om dit voor elkaar te krijgen voor de bewoners. Wij waarderen deze inzet en betrokkenheid enorm.’, zegt Karin de Goede, adviseur leefomgeving bij Portaal die de contacten met de bewonerscommissie onderhoudt, vol trots. Voor Portaal draagt de komst van de lift ook bij aan de tevredenheid van de bewoners en verhuurbaarheid van de woningen.


Een trotse bewonerscommissie voor de nieuwe lift.