Deelwonen, de betaalbare oplossing voor samenwonen in Nijmegen

‘Als 3 vrienden of kennissen huur je een eigen kamer en deel je een woonkamer, badkamer, keuken én tuin’

Voor jongeren en alleenstaanden op de woningmarkt is het lastig om woonruimte te vinden. De woningnood is hoog, de wachttijden vaak lang en er gelden soms hoge inkomenseisen. Dat vraagt om nieuwe woonvormen. Daarom start Portaal het project Deelwonen in Nijmegen. Er is wereldwijd veel animo voor deze woonvorm, waarbij je de voordelen van groter wonen combineert met gedeelde voorzieningen en informele ontmoetingen.

Bij Deelwonen huur je samen met twee andere woningzoekenden een woning van Portaal. In een grotere eengezinswoning heeft ieder een eigen kamer en huurcontract. Ook de energiekosten worden individueel verrekend. Samen heb je gemeenschappelijke voorzieningen zoals de woonkamer, keuken en tuin. Deelwonen is een ideale oplossing voor alleenstaanden die het leuk vinden om samen een woning en gemeenschappelijke voorzieningen te delen.

Van pilot naar uitrol

Portaal start met Deelwonen in Nijmegen als een pilot om van te leren en daarna verder uit te rollen. In eerste instantie selecteren we hiervoor grotere eengezinswoningen in Zwanenveld. Vlakbij treinstation Dukenburg en winkelcentrum Dukenburg. Als een aangewezen woning vrijkomt (muteert), dan wordt deze geschikt gemaakt voor Deelwonen.

Waarom biedt Portaal Deelwonen aan?

Er is een groot tekort aan woningen en wonen dreigt voor veel mensen onbetaalbaar te worden. Portaal heeft in Zwanenveld vrij veel grotere eengezinswoningen, terwijl we zien dat er steeds meer alleenstaanden zijn. Doordat we bij Deelwonen één woning omzetten, kunnen we drie woningzoekenden een betaalbare huurwoning bieden.

www.portaal.nl/over-ons/inclusieve-buurten/deelwonen/