Navigatie

Energie besparen kun je leren

Energie besparen kun je leren van de energiecoaches van Energiebox

Wij zijn mede-initiatiefnemer van de Energiebox. In Utrecht, Nieuwegein, Stichtse Vecht en Bunnik kunnen onze huurders gratis een energieadvies aanvragen via www.energiebox.org. Wie het energieadvies aanvraagt, krijgt naast een adviesgesprek een energiebox cadeau: een doos vol handige besparende producten, zoals een zeer zuinige lamp, een meervoudig stekkerblok en radiatorfolie om warmteverlies te voorkomen. Maar hoe gaat zo’n advies eigenlijk in zijn werk?

De energiecoach op bezoek
Energiecoach Maarten van Oene bezoekt woensdag 12 november een huurder van ons op de Keizersmantelhof in Utrecht. Keurig op tijd komt Maarten aanfietsen voor zijn afspraak om 10.00 uur. Na de kennismaking begint het energieadvies. Maarten stelt eerst wat algemene vragen over het energiegebruik, de gezinssamenstelling en over het leefgedrag van de bewoner. Hier komen geen bijzonderheden uit naar voren. De bewoner is op het eerste gezicht al best goed bezig. Dat is ook de eerste conclusie van Maarten: “U bent eigenlijk al goed op weg.”

Dat blijkt ook uit de checklist die hij tijdens het gesprek tevoorschijn haalt. Een echt grote klapper is niet meer te maken, maar ook alle kleine beetjes samen kunnen nog flink optellen. Maarten kijkt rond en ziet al snel nog enkele dingen waar de bewoner energie op kan besparen. De halogeenlamp die naast de bank staat zou bijvoorbeeld vervangen kunnen worden. Een ledlampje is al snel zo’n 8 tot 10 keer zuiniger in het gebruik.      

Een gat in de poort!
Daarna volgt een kort rondje door de woonkamer. Maarten herkent een Ikea lamp: “Dat is een goede, want deze werkt met ledlampjes!” De bewoner vertelt dat ze bewust bezig is met duurzaamheid. De warmte komt van de stadverwarming en op haar dak liggen 10 zonnepanelen. Bij het bespreken van de energierekening zien ze dit ook terug. “Ik merk dat ik bij Eneco al onder het gemiddelde verbruik zit”, aldus de bewoner.

Na de woonkamer is de gang aan de beurt. Bij binnenkomst zag Maarten namelijk meteen al een ander klein winstpuntje. ”Een gat in de poort!” De brievenbus heeft geen brievenbusborstel. Het aluminiumplaatje aan de buitenkant is niet geïsoleerd en dekt de gleuf niet helemaal af. Daar lekt dus flink wat warmte weg.

Let op sluipverbruik
Het rondje eindigt in de keuken. Ook daar spot Maarten nog een paar verbetermogelijkheden. Er zit bijvoorbeeld geen radiatorfolie achter de radiator en in de keuken staat een zogenaamde sluipverbruiker: een apparaat dat continu stroom verbruikt terwijl het niet in gebruik is. De betreffende sluipverbruiker in de keuken is een magnetron. “Zoiets kost u ongeveer 5 euro per jaar,” zegt Maarten. De bewoner trekt resoluut de stekker eruit. Maarten haalt uit de energiebox een tussenstekker met aan- en uit schakelaar tevoorschijn. “Die kunt u ertussen zetten, zodat u niet steeds de stekker in en uit het stopcontact hoeft te halen.”

Na nog een paar aanvullende vragen is de checklist van Maarten ingevuld. De bewoner is erg blij met de adviezen en de energiebox. “De tussenschakelaar en de douchetimer zijn de leukste dingen die in de energiebox zitten. Ik vond het een zeer waardevol advies. Het is ook belangrijk. Niet alleen voor de kosten, maar ook voor je bewustzijn.”

De keuze is aan de bewoner zelf
Maarten legt uit wat hij met de checklist gaat doen. Tijdens het bezoek heeft hij bijgehouden waar de bewoner op zou kunnen besparen. Dit gaat hij voor haar uitwerken tot een rapport en van aanvullende informatie voorzien. De bewoner krijgt dit rapport thuisgestuurd. Het is vervolgens aan de bewoner zelf om te kiezen of en welke tips ze op wil volgen. Maarten wil namelijk niemand dwingen. Het doel van de energiebox en de gesprekken is bewustwording. De keuze is vervolgens  aan de mensen zelf.

De energiecoach laat zien wat er allemaal mogelijk is om thuis energie te besparen en dat slaat aan. Maarten heeft al meer dan 250 gesprekken gedaan dit jaar, zo zegt hij lachend voordat hij weer op zijn fiets stapt en wegrijdt.

Meer weten of een energieadvies aanvragen? Ga naar www.energiebox.org en bekijk de mogelijkheden.