Navigatie

Energie uitkering van 800 euro voor huurders uit Utrecht

Het kabinet heeft geld vrijgemaakt om te compenseren dat energie zo duur is geworden. In Utrecht krijgen 23.000 huishoudens, waaronder ook veel van onze huurders, een eenmalige energievergoeding van € 800,-. Het maakt niet uit hoe hoog de energierekening is. Iedereen die in aanmerking komt voor de eenmalige energievergoeding, krijgt deze gewoon.

Zelf aanvragen

De eerste betalingen zijn reeds gebeurd. Op 1 april kregen mensen in Utrecht met een uitkering de eenmalige € 800,- automatisch op de bankrekening gestort van één persoon in een huishouden. Maar er zijn nog meer mensen die in aanmerking komen. Ook veel van onze Utrechtse huurders zullen in aanmerking komen. Iedereen met een inkomen tot 125% van het bijstandsinkomen krijgt de eenmalige energievergoeding. Mensen die bijvoorbeeld een U-pas hebben, komen zeker in aanmerking voor de energievergoeding. Dat gaat alleen niet automatisch. U moet deze zelf aanvragen. Dat kan via de gemeente. 

Hoge kosten

Joop, die bij een tuincentrum werkt, had geen moment gedacht dat hij in aanmerking kwam. Maar hetzelfde gold voor Mira, zijn buurvrouw. Haar inkomen als freelance vormgever wisselt heel erg en daarom krijgt zij van de gemeente Utrecht deze bijdrage in haar energiekosten. Toen ze Joop dat vertelde, was hij benieuwd of hij er ook recht op kon hebben.

“Ik had wel gehoord dat er geld was voor de gestegen energierekening, maar voor die van mij? Dat verraste me. Ik had natuurlijk gemerkt dat de kosten hoog werden. Een beetje zuiniger aan bij de supermarkt en het lukte weer. Maar hierdoor krijg ik meer ruimte. Ik ben er heel blij mee.”

Niet zeker?

Ook bij twijfel is het slim om naar de site te gaan of te bellen. Joop wist niet zeker of hij in aanmerking kwam, maar dat is dus wel zo. “Het is echt fijn dat Mira me hierover verteld heeft. Ik heb het gelijk ook aan mijn broer uitgelegd. Hij is in zijn eentje kostwinner en heeft nog thuiswonende kinderen. De kans bestaat dat hij net als ik de eenmalige energievergoeding krijgt.”

Meer weten of aanvragen?

De eenmalige energievergoeding aanvragen is heel makkelijk via Utrecht.nl/energievergoeding. De gemeente kijkt dan of u inderdaad in aanmerking komt. U kunt voor meer informatie ook bellen: 030 – 286 52 11. Medewerkers van Gemeente Utrecht helpen u dan verder.