Navigatie

“Heel blij met warme, opgeknapte huis én met mijn ‘nieuwe’ energierekening”

“Na de renovatie is het echt helemaal perfect! Ik had last van tocht, vocht en slechte ramen. Maar afgelopen winter hoefde ik nauwelijks de verwarming omhoog te zetten. De warmte blijft heerlijk hangen in de woning“, meneer Meester had net als de meeste bewoners in de Dinkel-, Dommel- en Oscar Carréstraat in Nijmegen last te hebben van koude, tocht en vocht in de woning. Daarom zijn de daken en de gevels geïsoleerd. Alle woningen kregen nieuwe kunststof kozijnen met HR ++ glas en een C0² gestuurde mechanische ventilatie.

De renovatie aan de 42 huurwoningen van Portaal die in de zomer van 2020 startte, werd kortgeleden afgerond. Afgelopen najaar waren de woningen in de Oscar Carréstraat al geïsoleerd. Meneer Meester: “Ongelooflijk, in februari heb ik maar liefst € 93 minder aan gas betaald dan vorig jaar februari. In totaal betaal ik nog maar € 33 aan energie per maand. Dat was voor de renovatie € 180! Daarvan gaat het meeste op aan gas, terwijl ik 24/7 stroom verbruik; aan servers, TV en website noem maar op.”

Meneer Meester heeft dan ook zonnepanelen die veel van zijn energie opwekken: ”Die heb ik zelf voor de renovatie al aangeschaft. Als de Slimme Meter -p aangeeft, dan gebruik ik stroom van mezelf. En dat is de meeste tijd het geval. Bij +p moet ik betalen aan Vattenfall. Maar, wat ik meer opwek dan zelf gebruik, gaat weer het net op. Dat krijg ik weer verrekend.”

En hoe was het tijdens de renovatie in coronatijd?

Ondanks corona kon aannemer De Variabele aan het werk in de zomer van 2020. Liefst 83% van de bewoners had ingestemd met het renovatievoorstel. Naast de isolerende en ventilerende maatregelen, kwamen er onder andere nieuwe achter- en voordeuren, is het dak vervangen, zijn de woningen geschilderd en zijn diverse herstelwerkzaamheden uitgevoerd: rabatdelen vervangen, nieuw stukwerk, nieuwe kappen over de schoorstenen, verlichting aan de achterpaden, is er een vlizotrap naar zolder aangebracht en zijn bij meerdere woningen de badkamer, keuken en/of het toilet vernieuwd.

Meneer Meester: “Ik ben thuis gebleven tijdens de werkzaamheden. Lawaai heb je natuurlijk wel, maar de overlast viel mee. Juist in corona was een beetje aanspraak wel fijn. Waarbij je natuurlijk wel op de maatregelen let. Gelukkig mankeer ik zelf niets, dus dan kun je wel een beetje ouwehoeren met de werklieden die over de vloer komen. Uiteraard op anderhalve meter.”

Renoveren doe je samen

Toen de bouwplaats weer leeg was, hebben Portaal en De Variabele nog een rondje langs de mensen gedaan om de tevredenheid op te nemen. Hoe tevreden was men over de informatie, het nakomen van afspraken, netheid, vriendelijkheid en uitvoering? “De mensen hebben ons gemiddeld een 8,2 gegeven,” vertelt een trotse manager Volkshuisvesting Wieke van Veldhuizen: “Dat is een ongekend goede score als je bedenkt dat dit het eerste project is dat we met alle corona maatregelen hebben moeten realiseren. Een groot compliment aan alle mensen die zijn betrokken van De Variabele en Portaal. Maar een nog grotere dank aan de bewoners voor het vertrouwen dat we dit mochten doen.”

Meneer Meester bevestigt het tevredenheidscijfer: “Ik ben goed geïnformeerd, alles is netjes gedaan en ook netjes achtergelaten. Máár, het meest tevreden ben ik over het resultaat én mijn nieuwe energierekening.”