Navigatie

Nieuwe bewoners in de Trompetstraat - Nijmegen

De familie Driessen kan niet wachten om in hun nieuwe, energiezuinige woning in de Trompetstraat te trekken. Afgelopen week kregen ze van Portaal de sleutel en 31 juli verwachten ze al ‘over te gaan’. Hun huis - ook in de wijk Neerbosch-Oost - hebben ze al verkocht: “Het is allemaal heel snel gegaan. In mei reageerden we op de advertentie. Na het gesprek met Wendy van Portaal, hoorden we al snel dat we het tweede huis van de hoek gingen krijgen. Niet onze eerste voorkeur, dat was een hoekhuis, maar we zijn achteraf blij dat het dit huis is geworden. We kijken zo mooi van ons af.”

Tamara en Diego Driessen vertellen: ”In ons oude huis moest veel gebeuren om het energiezuiniger te maken. Toen het aanbod van deze energiezuinige nieuwbouw huurwoningen voorbij kwam, hebben we meteen gereageerd. Zeker omdat het in dezelfde wijk ligt als we al wonen. Daley - onze zoon van zeven - gaat hier naar school en heeft er zijn vriendjes. Alles wat je nodig hebt – zoals winkels - is dichtbij. Ook voor het werk zit je hier zo op de snelweg.”

“Alles is ruim in en om de woning”

We staan tijdens de sleuteloverdracht in de ‘ouderslaapkamer’ en Daley vertelt: “Hier komt mijn bed!” Wendy van Portaal kijkt verbaasd, waarop Diego lachend zegt: “Wij hebben niet zo’n grote slaapkamer nodig. Hier kan hij lekker met zijn vriendjes spelen. Megan, zijn oudere zus, krijgt de zolderkamer.”

Kijkend vanuit de woonkamer naar de achtertuin: “De tuin is groter dan we hadden. En ook aan de voorkant van het huis hebben we veel ruimte. Eerst ons voortuintje, waar nog een haag geplaatst gaat worden, en dan kijk je vervolgens een behoorlijk stuk van je af tot de volgende woningen. Zoveel ruimte hadden we niet verwacht toen we de advertentie lazen.”

Nieuwbouw om leefbaarheid impuls te geven

De zes nieuwbouwwoningen van Portaal liggen in een ‘nisje’ in een van de hoeken van de Trompetstraat. Hier was voorheen een pleintje met garages. Jarenlang een bron van overlast met vuilstort en hangjongeren. Dat zorgde voor een onveilig gevoel in de buurt.

Wieke van Veldhuizen manager Volkshuisvesting van Portaal: “Met de bouw van deze energiezuinige eengezinswoningen verwachten we dat de leefbaarheid van de buurt verbetert. Je ziet het al, nu de steigers weg zijn: zoveel ruimte en licht in de straat. Niet alleen in de Trompetstraat maar ook in de omliggende straten werken we aan het opfrissen van de buurt. In verschillende straten is afgelopen jaren onderhoud geweest. Maar ook op persoonlijk niveau is er in deze coronatijd extra aandacht voor mensen die vragen hebben over het wonen in de wijk.”

Comfortabele woning; goed voor het milieu en portemonnee

Goedkeurend lopen Tamara en Diego Driessen door hun huis: ”Dat hebben ze allemaal netjes gedaan. Mooi afgewerkt en behang klaar. Dat is ook nodig, want morgen komt de behanger al.” Diego loopt naar zijn auto om de emmers voorstrijkmiddel eruit te halen: “Meteen aan de slag dus.”

De zes woningen werden in opdracht van Portaal gebouwd door KlaassenGroep BV om meer variatie en differentiatie in de buurt brengen. De woningen voorzien in hun eigen energiebehoefte. Zo hebben ze onder andere een goed geïsoleerde en luchtdichte buitenschil, HR+++ glas, elektriciteit van eigen zonnepanelen, een luchtwarmtepomp, een warmte terugwin (WTW) installatie, vloerverwarming op de begane grond en energie verbruik monitoring.

En terwijl Diego Driessen gaat klussen in zijn nieuwe huis, rijdt Daley op zijn fiets alweer de wijk in. Lekker spelen met zijn vriendjes in vertrouwde omgeving. Tamara lacht: “Regelmatig ging hij tussen de middag, voor hij weer naar school ging, even kijken hoe het op de bouw ging met ons nieuwe huis. Hij kent de weg hier dus goed.”