Navigatie

Of deze kabinetsplannen voldoende zijn zal nog moeten blijken

Het kabinet tast diep in de buidel om vooral de lagere inkomens tegemoet te komen, zo blijkt uit de Miljoenennota 2023. Sander Heinsman, bestuurder van Portaal, is blij met de plannen van het kabinet, maar waarschuwt om niet te vroeg te juichen: “De huurverlaging voor minima gaat een jaar eerder in, wat een deel van onze huurders gemiddeld 60 euro per maand scheelt. De huurtoeslag wordt aangepast, het minimumloon stijgt en er komt een prijsplafond voor energie. Hopelijk geeft het onze huurders net dat beetje meer lucht, waar zo schreeuwend behoefte aan is. Maar wij maken ons nog steeds ernstig zorgen of onze huurders wel kunnen rondkomen deze winter.

Daarom doen we er bij Portaal op dit moment alles aan om het renoveren en verduurzamen van onze woningen te versnellen. Ook geven we onze huurders advies over met wat zij zelf kunnen doen om energie te besparen. En brengen onze vakmannen radiatorfolie, brievenbusborstels en/of tochtstrips aan in woningen. 

Maar dat is slechts een klein onderdeel van wat echt nodig is. De sleutel tot de oplossing ligt vooral bij het Rijk. Maar of deze plannen van het kabinet voldoende zijn om een schuldencrisis te voorkomen... dat zal moeten blijken. Wij houden ondertussen scherp in de gaten of onze huurders niet in financiële problemen komen.”