Opslag is essentie van energietransitie

Met deze stelling begon Peter-Paul Smoor, adviseur bij Over Morgen, zijn presentie over het verduurzamen van 72 woningen van Centraal Wonen Klopvaart in Utrecht, Overvecht noord. Een warmtepomp met opslagbuffers zorgt ervoor dat je op piekmomenten genoeg warm water of warmte hebt. En als je zelf opslaat, lever je niet terug aan, bijvoorbeeld een eventueel overbelast, elektriciteitsnetwerk.

Dit was een van de uitspraken tijdens een studiemiddag over het verduurzamen van 72 woningen van Centraal Wonen Klopvaart in Utrecht, Overvecht Noord. Portaal organiseerde de middag samen met bewoners van dit complex. Een gemengd gezelschap ging met elkaar in gesprek: van bewoners, Stedin en Eneco tot Huurdersraad, wijkraad en een raadslid. Met bijna 40 deelnemers was de gemeenschappelijke ruimte bij Centraal Wonen geheel gevuld.

Warmtepomp                                                                                                                     Verduurzaming bestaat uit meerdere maatregelen. Isoleren deed Portaal onlangs. Het verwarmingssysteem is toe aan vervanging. Daarom is het volgens de bewoners nodig een afweging te maken. Een nieuwe collectieve cv ketel? Aansluiten op de stadsverwarming? Hoeveel willen we veranderen aan de woningen?
Een CO2 warmtepomp werd gepresenteerd als dé oplossing. Zon en wind voeden de warmtepompen op de daken. Deze warmtepompen maken gebruik van bestaande verwarmingselementen en hebben buffervaten voor warmteopslag die de pieken opvangen. De opslagvaten zijn gevuld met PCM bolletjes met zout. Er is hiermee nauwelijks, elektrisch, bijstoken nodig. Deze warmtepomp levert warmte op hoge temperatuur, waardoor de bestaande radiatoren gebruikt kunnen worden. Het is mogelijk de opslagvaten op den duur alsnog aan te sluiten op de stadsverwarming. Dan hoeven we daar nu niet op te wachten en gaat de investering niet verloren. Met de bewoners gaan we de afwegingen nog eens nalopen.

Ambities                                                                                                                                         Zowel Portaal als de bewoners hebben ambities om te verduurzamen. Daarin vinden wij elkaar. Zoals op de doelstelling dat de energietransitie woonlastenneutraal moet gebeuren. Mede daarom is Portaal blij met de toekenning van een bijdrage van de rijksoverheid. Hiermee worden de investeringen rendabel voor Portaal en betaalbaar voor de huurders. De bewoners van Centraal Wonen Klopvaart zijn bereid om koploper te zijn en hun ervaringen met anderen te delen.

Verslag van de bijeenkomst is hier te vinden.

Vertalen / Translate