Portaal onderzoekt galerijvloeren van 8 flats in Soest

We gaan de galerijvloeren van 8 flats in Soest onderzoeken op draagkracht. Tijdens een steekproef is gebleken dat één galerijvloerplaat niet meer voldoet aan de huidige wettelijke norm (Bouwbesluit 2012). Deze plaat van 8 meter wordt tijdelijk ondersteund. Bewoners kunnen de galerijen - ook tijdens het onderzoek - blijven gebruiken.

Aanleiding
Voor 1 juli 2017 moeten alle galerijen en balkons van een bepaald type in Nederland worden onderzocht op draagkracht. Het gaat om galerijen en balkons die zijn vastgestort aan de binnenvloeren van de woningen en verder niet ergens op steunen. De galerijvloeren van de 8 flats aan de Dalweg, Rubenslaan, Saenredamplantsoen en Van de Veldeplantsoen vallen binnen dit onderzoek. De balkons vallen buiten het onderzoek omdat de balkonvloeren aan de zijkanten worden ondersteund.

Steekproef
Volgens de landelijke richtlijnen heeft Portaal 10 procent van de galerijvloeren in deze 8 flats onderzocht. Met een radar hebben we laten onderzoeken hoe diep de ijzeren wapening in het beton ligt. Hoe hoger de wapening ligt, hoe groter de draagkracht van de vloer. Bij één plaat ligt de wapening te laag. Die voldoet niet aan de huidige norm. Die wordt tijdelijk ondersteund, in afwachting van een definitieve oplossing.

Verder onderzoek
We gaan nu alle vloerenplaten onderzoeken zodat we precies weten welke wel en welke niet aan de norm voldoen. Dat doen we bij alle 8 flats. Met dit onderzoek beginnen we op dinsdag 23 mei. Dan gaan we ook de bovengenoemde plaat tijdelijk ondersteunen. Mocht uit dit onderzoek blijken dat er andere platen niet voldoen aan de norm, dan gaan we die ook tijdelijk verstevigen. Vervolgens kijken we wat de beste oplossing is om de platen permanent te verstevigen. Wanneer we dit doen en hoe lang dat duurt, hangt ook af van de uitkomst van het onderzoek.

Spreekuur voor bewoners
Portaal heeft de bewoners per brief geïnformeerd. Met vragen kunnen ze terecht tijdens extra spreekuren in het buurtkantoor van Portaal. Daarnaast kunnen ze uiteraard met Portaal bellen of mailen. De uitkomst van de steekproef en onze vervolgaanpak hebben we met de gemeente Soest besproken. De gemeente blijft als toezichthouder bij het onderzoek betrokken.