Portaal wil 113 woningen in ’t Duifje warme jas geven

Woningcorporatie Portaal heeft in Arnhem 113 eengezinswoningen in de wijk ’t Duifje. Samen met aannemer De Variabele, wil de corporatie de woningen vergaand isoleren en een nieuw gezicht geven. De bedoeling is om de woningen te voorzien van een nieuwe en geïsoleerde voor- en achtergevel, dak- en vloerisolatie en een nieuw ventilatiesysteem.

Karakteristieke huurwoningen worden energiezuinig

Praktisch tegen de Immerlooplas aan liggen de karakteristieke sociale huurwoningen, met rode houtdelen tegen de gevels. Bewoners geven aan prettig te wonen, maar hebben wel last van koude en tocht. Daar wil Portaal wat aan doen, zodat bewoners comfortabel en energiezuiniger kunnen wonen. 

Uiteindelijk alle woningen zonder gas

Johan Noppe, manager van Portaal in Arnhem: “Wij hebben in Presikhaaf (Arnhem) al 96 oude sociale huurwoningen van het gas af gebracht. Die wekken nu evenveel energie op, als ze verbruiken. In ’t Duifje doen we dat met een tweetraps raket. Nu supergoed isoleren, zodat we later eenvoudig kunnen overstappen naar een andere warmtevoorziening.” Portaal houdt zo in iedere wijk rekening met toekomstige ontwikkelingen.

De Variabele geselecteerd als aannemer

In dit project wil Portaal de woningen een ‘warme jas’ geven, met volledig nieuwe en geïsoleerde voor- en achtergevels. Als aannemer is De Variabele geselecteerd, die op de beurs Renovatie 2018 haar concept voor dit soort renovaties presenteerde. Bob Jacobs van De Variabele: “We verbeteren de gevels met FRONT. Dit betaalbare kant-en-klare systeem is eenvoudig en snel te verwerken. Voor bewoners betekent dit weinig overlast bij montage, meer wooncomfort en een besparing op energielasten.” Daarnaast zal de aannemer een nieuw ventilatiesysteem aanleggen en dak- en vloerisolatie aanbrengen. Ook wordt onderhoud uitgevoerd aan bergingen en garages. Het contract voor deze opdracht werd door De Variabele en Portaal op deze vakbeurs ondertekend.

Uitstraling van de woningen: nieuw en vertrouwd

In 2017 startte Portaal in goed overleg met de bewonerscommissie de voorbereidingen van de renovatie. Een belangrijk onderdeel betrof de gewenste uitstraling. Hiervoor heeft opZoom architecten schetsen gepresenteerd voor een volledig nieuwe uitstraling van de wijk, waar enthousiast op werd gereageerd. Het plan gaat uit van behoud van de huidige sfeer, met meer ruimte voor variatie tussen woningen. Zo blijft de huidige kleur (rood) in het voorstel bestaan, maar komt er meer variatie in roodtinten. Daarnaast stelt de architect voor om meer variatie te brengen door houtdelen niet alleen aan de bovenzijde van de woning, maar bij sommige woningen ook aan de zijkant of onderzijde toe te passen.

Vervolg stap voor stap

Wietse Boonacker is projectmanager bij Portaal en werkt nu aan het vervolg van dit project: “Een renovatie is ingewikkeld en we nemen iedere keer een kleine stap. We nemen bewoners hierin mee. Tegen de zomervakantie verwachten we hen het plan voor te leggen, waarop zij kunnen besluiten of zij het steunen.” Als alles doorgaat starten de werkzaamheden begin 2019. Binnen een jaar zijn de werkzaamheden dan klaar.

 

 ------------------------------------------------------------------------

Beeldmateriaal
Beeldmateriaal op hoge resolutie is beschikbaar op verzoek.

Impressies nieuw aanzicht onder vermelding van: ‘Impressie opZoom architecten’

Foto’s ondertekening: ‘Marlies Krol, directeur vastgoedprojecten Portaal, en Bob Jacobs, directeur bij De Variabele, ondertekenen het contract voor de opdracht.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met:

Simon de Ridder, senior communicatieadviseur Portaal
T: 06 1335 9713                        E: simon.d.ridder@portaal.nl

Helmy van der Werf, manager klant & techniek De Variabele

T: 06 2350 9334                        E: hvanderwerf@devariabele.nl
 

 

Vertalen / Translate