Pro Persona trekt in voormalig activiteitencentrum Nieuw Doddendaal

Pro Persona, een Gelderse organisatie voor specialistische geestelijke gezondheidszorg (GGZ), huurt vanaf april het voormalige activiteitencentrum aan Achter Valburg 2 (Nijmegen Centrum) van woningcorporatie Portaal. Daarmee is het volledige complex Nieuw Doddendaal voorzien van een nieuwe invulling, die past bij de visie om zorg dichtbij Nijmeegse inwoners mogelijk te maken.

 

Ambulante teams van Pro Persona

Pro Persona biedt zorg aan jeugdigen, volwassenen en ouderen met psychische problemen. “Vanuit zogenoemde FACT-teams wordt ambulante behandeling geboden aan mensen met psychiatrische aandoeningen. Wij nemen onze intrek in Achter Valburg om de hulp meer in de omgeving van de cliënt aan te bieden en nauwer met huisartsen en andere zorgverleners samen te werken. We zijn erg blij met deze nieuwe locatie”, zegt Martin de Jonge, psychiater binnen het FACT team.

Drie FACT-teams worden op deze locatie gehuisvest. De meeste contacten met cliënten zullen in hun directe woonomgeving zijn. Gesprekken met behandelaren (psychiater, psycholoog) en groepsbehandelingen vinden plaats in Achter Valburg 2.

Verbouwing tot oktober

Pro Persona zal Achter Valburg 2 vanaf mei gaan verbouwen. Er worden spreekkamers, teamkamers en een polikliniek gerealiseerd. Dit najaar wordt het pand in gebruik genomen. Portaal en Pro Persona verwachten dat de overlast van de verbouwing voor omwonenden beperkt is, omdat de werkzaamheden voornamelijk in het pand zelf zijn.

‘Wonen met perspectief’

Een jaar geleden leverde woningcorporatie Portaal aan de RIBW Nijmegen & Rivierenland en Pluryn het gerenoveerde voormalige seniorencomplex Nieuw Doddendaal op. In dat deel van het complex zit de woonvorm ‘Wonen met Perspectief’. Het biedt tijdelijke woonruimte voor 31 cliënten van Pluryn en de RIBW Nijmegen & Rivierenland die in een instelling voor beschermd wonen verbleven en in Nieuw Doddendaal worden voorbereid op weer zelfstandig gaan wonen. Ook biedt het complex permanente beschermende woonplekken voor 11 cliënten van de RIBW.

Maatschappelijke functie behouden gebleven

Bij Nieuw Doddendaal hoorde ook het activiteitencentrum, wat leeg kwam te staan doordat de stichting Activiteitencentrum Nieuw Doddendaal stopte met haar activiteiten. “We hebben samen met al deze partijen gezorgd voor een nieuwe invulling van Nieuw Doddendaal. De maatschappelijke functie is gebleven, al is de doelgroep nu anders dan vroeger. Ik ben blij dat we het daarmee mogelijk maken dat zorg voor onze huurders en andere inwoners van het centrum en de benedenstad dichtbij is”, zo laat Johan Noppe, manager van Portaal in Nijmegen weten.

 

Vertalen / Translate