Risicogerichte asbestsanering kost minder en geeft minder overlast voor de bewoner
De corporatie sector wil graag een risicogerichte aanpak van asbestsanering waarbij uiteraard de veiligheid voor bewoners en uitvoerders voorop staat. Vandaag liet VNG samen met een delegatie van Portaal aan verschillende Tweede Kamerleden een voorbeeld zien van risicogerichte asbestsanering.
De kosten van het saneren van asbest worden steeds hoger. De verhouding tussen kosten en baten van asbestsanering zijn scheef. De corporatiesector zou graag zien dat er proportionele maatregelen worden toegepast die passen bij een realistische risico-inschatting. Daar waar noodzakelijk saneren we onder asbest condities. Waar er aantoonbaar geen sprake is van een significant Arbo risico als gevolg van vezelemissie, wil de corporatiesector dat de te nemen maatregelen daar op afgestemd kunnen worden. Dus saneren vanuit een risicogerichte aanpak waarbij we de veiligheid zeker niet uit het oog te verliezen.
Het huidige en toekomstige asbeststelsel bieden onvoldoende kansen voor innovatieve saneringsmethoden waarbij maatregelen worden toegepast die passend zijn bij het risico, het asbest veilig kan worden verwijderd en er geen onnodige overlast of nodeloze kosten zijn.
Werkbezoek
Vandaag liet VNG samen met een delegatie van Portaal aan Tweede Kamerleden Erik Haverkort VVD, commissie infrastructuur en Chris Simons VVD, commissie sociale zaken, een vorm van risicogerichte asbestsanering zien. We ontvingen de gasten in het Huis van Portaal waar Marlies Krol, directeur VGP van Portaal en Paul Hofman, wethouder van de gemeente Rheden, namens de VNG, de gasten welkom heetten. Leo Klaassen, onafhankelijke inhoudsdeskundige milieu/asbest vertelde daarna over de werking en de duiding van het huidige asbeststelsel. Om te laten zien hoe het saneren echt werkt, gingen we met de gasten naar een woning in Maarssen. Daar gebruikt Portaal de Foamshield methode. De gasten kregen daar twee nagebootste asbestsaneringen te zien: een op een traditionele wijze en een sanering door middel van de Foamshield methode.
Ruimte voor innovatieve methoden
‘Er moet meer ruimte voor innovatieve saneringsmethoden komen zoals Foamshield of door Aedes ontwikkelde werkmethoden voor het verwijderen van asbesthoudende vensterbanken’, vindt Marlies Krol. Portaal renoveert en onderhoud veel woningen. Of woningen worden gesloopt. In deze woningen zit vaak asbest en het verwijderen is zeer tijdrovend en erg kostbaar. De bewoners moeten hun huis uit voor 2 dagen inclusief een nacht . ‘Asbest jaagt angst aan. Als bewoners hun huis uit moeten, alles overhoop wordt gehaald en ze zien mensen in witte pakken in hun huis is dat angstig. Ook na sanering merken wij soms dat bewoners het niet vertrouwen. Een methode waar de huurder niet 2 dagen uit zijn huis hoeft is veel minder belastend voor de huurder. Het geld dat we besparen kunnen we weer gebruiken voor andere projecten. Bij voorbeeld voor het energiezuinig maken van woningen of meer sociale huurwoningen realiseren en bijdragen aan goed samenleven. Uiteraard moet bij deze methode de veiligheid niet in het geding zijn. Want wij accepteren geen risico’s als het gaat om asbest.’
De Foamshield methode
FoamShield werkt met een schuim dat proactief asbestvezels inkapselt. Het schuim waar de asbest ingekapseld zit, is makkelijk te verwijderen. Je haalt als het ware een bolletje schuim weg. De vezelemissie wordt op die manier gereduceerd tot vrijwel nul. Groot voordeel is de duur van het saneren. Deze gaat van twee dagen naar slechts een paar uur. Bij de traditionele methode wordt er een de-contaminatie unit in de woning geplaatst. Dit om te voorkomen dat de asbest vrijkomt en gaat rondzweven. Bij de schuimmethode is dat niet meer nodig. Al met al is dit een enorme kostenbesparing.
Voorafgaand aan deze sanering voert Foamshields een validatie uit om te bepalen of het mogelijk is om naar risicoklasse 1 terug te schalen. Tijdens een proefsanering voeren zij volgens een duidelijk vastgelegd werkplan een klein deel van het saneringsproject uit. Zo weten ze zeker dat er geen vezels vrijkomen.
De Kamerleden waren zeer geïnteresseerd en stelden veel vragen bijvoorbeeld over of deze schuimmethode veilig is voor de uitvoerders. Marlies Krol benadrukte dat er bij asbest geen enkel risico genomen mag worden. Maar het niet nodig is om alles te saneren op het hoogste veiligheidsniveau. ‘En waar dat wel nodig is, doen we dat ook.’