Talenten pakken kansen

Tijdens de talentenmarkt voor de module woningbouw presenteerden zich twee en twintig jonge statushouders aan medewerkers van de drie organiserende woningcorporaties in Utrecht. Daarnaast waren er bedrijven aanwezig waar medewerkers contacten mee hebben.

De weken voorafgaand aan de talentenmarkt gaven medewerkers van de corporaties workshops over bijvoorbeeld dagelijks onderhoud, het huren van woning, participatie, renovatie en wijkbeheer. Zodoende maakten de deelnemers kennis met allerlei mogelijke beroepen.

Dromen waar maken
Met hun coach spraken zij over hun dromen en zetten die om in een presentatie tijdens de talentenmarkt. Terwijl de workshops nog liepen werden al enkele statushouders gekoppeld aan een werkgever. Een distributiecentrum en een aannemer boden al werk. Onze inspanningen werden hiermee meteen beloond. Bovendien werd maar weer eens bewezen hoe graag statushouders aan het werk willen én kunnen! 

Barrières en kansen
De voorzitter van de Raad van Bestuur van Portaal, Dirk Jan van der Zeep, opende de talentenmarkt met een korte, krachtige speech. Hij merkte op dat wij het in Nederland flink lastig maken voor nieuwelingen en anderstaligen om aan de slag te komen en mee te kunnen doen in onze maatschappij. We werpen met zijn allen nogal wat barrières op. Dat moet toch anders en beter kunnen? Van der Zeep heeft zelf ook een rol als coach vervuld in het programma en hij vertelt dat hij er minstens net zoveel aan heeft gehad als de kandidaat zelf.

Impressie talentenmarkt
Voor de statushouders was het een spannende dag. Er kwamen werkgevers om hun talenten te bekijken en misschien wel een baan aan te bieden. Iedereen had een tafel met cv, foto’s van het land van herkomst, een toekomstplan of een portfolio. Tijdens speeddates met werkgevers werden mooie matches gemaakt en contacten gelegd.
Voor alle statushouders heeft dit programma iets veranderd in hun leven. De één kreeg het voor elkaar om zich met zijn gezin te herenigen, een ander vond een stageplek of een baan en een woning. Stuk voor stuk prachtige verhalen. Iedereen ontving aan het einde een certificaat en kreeg de kans om zelf nog iets te zeggen. Sommige deden dit in het Nederlands, anderen in het Engels of Arabisch met een collega als tolk. Het was een mooie afsluiter van een succesvol en nuttig programma.

Wat is NDC
Iedereen heeft toekomstdromen, maar niet iedereen krijgt de kans deze na te jagen. Zo is de situatie van jonge (ex)vluchtelingen in Nederland vaak uitzichtloos. Zij kennen meestal alleen andere statushouders, daardoor vinden zij geen volwaardige plek in onze samenleving.
Stichting New Dutch Connections (NDC) inspireert en motiveert deze jongeren om opnieuw in zichzelf te geloven door samen met bedrijven workshops aan te bieden, de jongeren te koppelen aan coaches en maatjes en unieke ontmoetingen te organiseren door o.a. het produceren van theatervoorstellingen. Een talentenmarkt is ook zo’n unieke situatie.
Meer weten of zelf een module organiseren? https://www.newdutchconnections.nl/
 

Vertalen / Translate