Uitreiking 3000ste energiebox in Ondiep

Wethouder Lot van Hooijdonk (Milieu en Duurzaamheid) reikt op donderdag 15 februari de 3000ste energiebox uit aan een inwoonster van Ondiep. De energiebox wordt sinds 2014 gratis verstrekt aan huurders in Utrecht . De box bevat een aantal energiebesparende producten zoals een zuinige ledlamp, een stekkerblok en isolatiemateriaal om warmteverlies te voorkomen. Daarnaast krijgt iedereen die een energiebox ontvangt ook een persoonlijk energieadvies waarmee nog eens extra op de energierekening kan worden bespaard.

Besparing energieverbruik
De advisering door de energieadviseurs richt zich vooral op kleine maatregelen, die bewoners zelf kunnen uitvoeren en waarvoor geen grote investeringen nodig zijn. Door aan de slag te gaan met het energieadvies besparen huurders gemiddeld €115,- per jaar. Dat is 10% van de gemiddeld energiekosten van een huurwoning. Aan energieverbruik hebben we het dan over gemiddeld 257 Kwh en 85m3 gas per jaar per huishouden. Als we alle deelnemende huishoudens bij elkaar optellen wordt hiermee op jaarbasis de energieproductie van 14.638 zonnepanelen bespaard.

Voorheen waren de energiebox en het bijbehorende energiegesprek alleen beschikbaar voor huurders van Utrechtse woningcorporaties. Maar sinds 2017 sluiten steeds meer particuliere verhuurders zich aan. Huurders van woningcorporaties en particuliere verhuurders a.s.r., Altera en Vesteda kunnen ook een gratis energiebox en energieadvies aanvragen.

Werkzoekende weer aan de slag
Naast de verlaging van het energieverbruik onder huurders en dus een lagere energienota, heeft de energiebox een bijkomend voordeel: het geeft werkzoekenden de kans om weer aan de slag te gaan. Het energieadvies wordt namelijk geleverd door voormalig werkzoekenden die hier speciaal voor zijn opgeleid. Van de eerste 10 opgeleide energieadviseurs zijn inmiddels 4 adviseurs doorgestroomd naar een nieuwe baan, of met een nieuwe studie gestart.

 

Vertalen / Translate