Navigatie

Vroeg erbij met hulp bij schulden in Utrecht

Utrecht biedt nu in de hele stad vroegtijdig hulp aan inwoners met een huurachterstand. Wanneer Utrechters een huurachterstand hebben, bieden medewerkers van de woningcorporatie en het buurtteam tijdig hulp aan. Vanaf dit jaar gebeurt dit in Ondiep ook bij een betalingsachterstand op de zorgverzekering, energierekening, waterrekening of de gemeentelijke -en waterschapsbelastingen.

Vandaag markeren samenwerkende partijen de uitbreiding van de samenwerking tijdens een bijeenkomst. Wethouder Linda Voortman: “We willen dat Utrechters kunnen rondkomen en meedoen. Daarom is het belangrijk dat zij schuldenvrij zijn. Deze samenwerking is daar een belangrijke stap in. Zo kunnen we Utrechters met schulden sneller helpen”.

Op de bijeenkomst zijn alle samenwerkende partijen aanwezig. “We zijn onze samenwerking met de gemeente en de buurtteams in een paar wijken begonnen. Dat we nu in de hele stad er vroeg bij kunnen zijn bij huurachterstanden vinden we geweldig. Hiermee voorkomen we dat onze huurders in ernstige problemen komen.”, aldus Susan Renes van Mitros ook namens Portaal en Bo-Ex. “Door in een vroeg stadium betalingsproblemen te signaleren kan de gemeente hulp bieden en voorkomen we dat mensen in een moeilijke schuldensituatie terecht komen. Daar leveren wij graag een bijdrage aan”, aldus Mokthar Kuipers, bij Eneco verantwoordelijk voor mvo beleid bij schulden.

Er vroegtijdig bij zijn is ook voor de zorgverzekeraars belangrijk:  “We willen voorkomen dat mensen worden geconfronteerd met hoge kosten of na 6 maanden betalingsachterstanden een wettelijke boete boven op de zorgverzekeringskosten krijgen. Ook vinden wij het belangrijk dat er niet alleen naar de financiën wordt gekeken, want vaak speelt er meer. Door samen te werken, kunnen we mensen gericht helpen”, aldus zorgverzekeraars Zorg en Zekerheid en Zilveren Kruis. Vitens besloot ook aan te sluiten: “Drinkwater is tenslotte een eerste levensbehoefte. Vroeg signaleren van schulden, om hulp te bieden, is belangrijk en daar werken wij graag aan mee”, aldus Manager Klant & Facturatie Anneke Veldman-Kalma.