Navigatie

Woongroepen Portaal openen deuren op GemeenschappelijkWonenDag

Zaterdag 21 mei 2022 openen op de GemeenschappelijkWonenDag woongemeenschappen in het hele land hun deuren voor publiek. Ook bij de woongroepen Vleuterweide (Vleuten), Gagelstaete (Utrecht), Nieuw Wede, De Laak en Wendakker (Amersfoort) is iedereen tussen 11:00 en 16:00 uur van harte welkom. 

Bewoners laten aan iedereen zien waarom zij als bewoners hier zo graag wonen. Bezoekers die geïnteresseerd zijn om in de toekomst bij een woongroep te komen wonen, nodigen zij van harte uit zich tijdens de open dag in te schrijven op de belangstellenden-lijst. Bewoners informeren u op de open dag graag over de randvoorwaarden en hoe ze vervolgens nader kennis zullen maken. Zo krijgt u samen een beter beeld of wonen in een woongemeenschap een succes zou kunnen worden.

Wat houdt het in om in een woongroep te wonen?

Groepswonen met leeftijdsgenoten kenmerkt zich door een combinatie van zelfstandigheid, saamhorigheid en hulpvaardigheid. Iedereen beschikt over een zelfstandige woning en wat achter de voordeur gebeurt is volkomen privé. Maar ondertussen zijn de bewoners wel betrokken op elkaar. Is iemand ziek, dan houden ze een oogje in het zeil, of geven ze wat hulp, zoals een keertje voor de ander koken, of een rit naar het ziekenhuis, maar het is wel beperkt, ze verlenen geen mantelzorg.

Daarnaast hebben ze gezamenlijke activiteiten in de gemeenschappelijke ruimte zoals koffie-ochtenden, happy hour en af en toe gezamenlijk eten, kaart- en spelletjes-avonden. Ook buitenshuis doen bewoners soms dingen samen, zoals fietsen, wandelen of tuinieren.

Het voordeel van groepswonen is dat vereenzaming geen kans krijgt; dat bewoners geen vreemden van elkaar zijn; dat ze elkaar kunnen helpen met hand- en spandiensten; dat niemand zich hoeft te vervelen, omdat er altijd wel anderen te vinden zijn voor een praatje, een gezamenlijke hobby of een andere vorm van ontspanning.

Meer informatie over de deelnemende woongroepen vindt u hier.

Foto: Godfried van Utrecht