Zeventig woningen in Soest gasloos en energieneutraal

Portaal maakt 70 woningen in Soest gasloos en energieneutraal. Tocht, vocht en kou verdwijnen. Bewoners krijgen een comfortabele woning zonder dat hun woonlasten stijgen. Ze wekken over een jaar gezien net zoveel energie op als ze gebruiken. Dat kan door het gebruik van zeer zuinige installaties, plaatsing van zonnepanelen en isolatie van de woningen.

In overleg met bewoners
BAM is begonnen met de transformatie van de eerste van de 70 woningen aan de Ruysdaellaan, Hobbemalaan en Vermeerlaan. De straten zijn vernoemd naar schilders uit de gouden eeuw. Een moderne aanpak voor deze oude Hollandse meesters dus. De plannen voor de woningverbetering zijn in nauw overleg met een vertegenwoordiging van bewoners tot stand gekomen.

Warme jas
De woningen krijgen als het ware een warme jas aangetrokken. Tegen de bestaande gevels komen nieuwe isolerende gevels. Over het bestaande dak wordt een geïsoleerd dak met zonnepanelen aangebracht. Er komt een innovatieve energiemodule bij het huis. De woningen worden losgekoppeld van het gasnet. Waar nodig worden ook de keuken, badkamer en toilet gemoderniseerd.

Meer comfort, stabiele lasten
De woningen uit de jaren zestig worden op deze manier veel comfortabeler en zijn in een klap weer bij de tijd. Toch betalen de bewoners daar niet extra voor. Hun woonlasten (huur en energiekosten) blijven gelijk. Beide betalen ze voortaan aan Portaal. Met deze en andere vormen van duurzame renovatie zorgen we voor stabiele woonlasten en comfortabel wonen voor onze huurders, behouden onze woningen hun waarde en dragen we bij aan een gezonde toekomst.

Eerder al in Soesterberg
Eerder paste Portaal deze aanpak al toe bij ruim 80 woningen in Soesterberg. Uit onderzoek onder de bewoners ruim een jaar na oplevering blijkt de tevredenheid over de woning en het wooncomfort flink toegenomen. De suggesties voor verbeteringen die de bewoners in Soesterberg deden, worden waar mogelijk meegenomen bij deze woningverbetering.

Vertalen / Translate