Compleet nieuwe jas

In de Post van Portaal las u over de Nul-op-de-meter (NOM) renovatie van 132 eengezinswoningen in Nijmegen. Hier leest u het verhaal van de familie Vermeulen. 

Strakker plannen

De familie Vermeulen kwam ook naar het NOM-feest in Meijhorst. Ze zijn tevreden met hun vernieuwde woning maar kraken ook enkele kritische noten.

“Vooraf hadden wij geen vragen, maar er was zeker voldoende gelegenheid om ze te stellen. Na een tijdje hadden we wel vragen over het energieverbruik en de meeste mensen waren bang dat ze meer voor de energie moesten betalen. Daarover is aanvullend uitleg gegeven.

Over de verbouwing denken wij dat deze misschien strakker ingepland had kunnen worden. Er werd bijvoorbeeld op bepaalde dagen een ding gedaan dat vijftien minuten duurde en de rest van de dag niks meer. Dat was soms niet leuk en moeilijk voor ons.

Achteraf viel de rommel ons reuze mee. Wat wel wat tegenvalt, is dat sommige dingen half gedaan zijn. Zo is bij de vensterbanken een stukje tegel over en zijn bij de keukenrenovatie aan de andere kant de oude tegeltjes blijven zitten. Dat geeft wel wat frustratie: je doet een grote verbouwing en dan worden de tegels van de wand niet meegenomen. Ons was ook niet verteld dat, na stemming, alleen aan de voorkant steenstructuur op de gevels zou komen en geen melkglas in de voordeur, zoals beloofd. Dat hebben wij niet te horen gekregen. Tijdens het renovatieproject hebben we meer met andere bewoners gesproken, vooral met mensen die al geweest waren. Hun werd gevraagd hoe ze het vonden en wat ze er van vonden.

Mensen die zo’n renovatie gaan mee maken wil ik adviseren om iedere avond schoon te maken; dan valt het over het algemeen mee. En ik zou ze zeggen het gewoon te laten gebeuren, want een renovatie geeft altijd overlast. Maar het is natuurlijk hoe je er zelf mee omgaat.”