Meander

Het voormalige gemeentehuis van Nieuwegein in gebouw Meander is bedoeld voor starters of spoedzoekers die moeilijk een woning kunnen vinden. Voor hen is een wachttijd van bijna 9 jaar te lang. Niet alleen vanuit de regulieren woningzoekenden is de behoefte aan woonruimte groot. Ook voor statushouders en mensen afkomstig uit de maatschappelijke opvang of beschermd wonen, is woonruimte nodig. Deze laatste bewoners worden begeleid naar zelfstandig wonen.

Bewoners

Er komt een mix van onbegeleide bewoners, statushouders en mensen uit de maatschappelijke opvang. Onbegeleide bewoners zijn reguliere huurders die geselecteerd worden op hun motivatie om zich te bekommeren om hun buren en woonomgeving.

Locatie

Rijnhuizen, Plettenburg, Nieuwegein

Aantal woningen

250

Type woningen

Appartementen, 1, 2 en 3 kamerwoningen

Huurprijs

Circa 615,-

M2

Gem. 53 m2

Betrokken partners

Portaal, De Waal, Lister, Vluchtelingenwerk, Gemeente Nieuwegein

Start

Geplande oplevering 2021

Looptijd

Onbepaalde tijd

 

Beheer en (zelf)organisatie

Meander staat voor zelfbeheer. Dat betekent dat huurders zich inzetten voor het beheer van het gebouw, (de relatie met) de woonomgeving en voor elkaar. Er wordt een woonvereniging opgezet. Per etage worden twee gangmakers aangesteld (een begeleide en een onbegeleide bewoner). Een viertal bewoners wordt projectmaker, die bijdragen aan het algehele sociale welbevinden. Er komen verschillende activiteitgroepen. Een beheergroep is verantwoordelijk voor de selectieprocedure van nieuwe dragende bewoners, samen met Lister en Portaal. Een klusteam wordt opgezet voor kleine klusjes. Het terreinteam zorgt ervoor dat het terrein rondom gebouw aantrekkelijk blijft. De woonvereniging krijgt een beperkt budget om uit te geven aan bijvoorbeeld groenonderhoud. Het plan voorziet in een ontmoetingsruimte.

Succesfactoren

Meander staat voor: wonen in een levendige omgeving, wonen in een gebied in ontwikkeling. Samen bouwen aan een toekomst. Onze ervaring met eerdere projecten is van onmisbare waarde.

Quote uit het beheerplan

Bij Meander komen wonen, werken en ontmoeting bijeen. Gezamenlijk bouwen we aan de toekomst van Meander, Rijnhuizen en Plettenburg.