Cartesius Driehoek

Bewoners van een Blue District leven langer, zijn gelukkiger en belasten het milieu minder. Dat komt doordat het gebied een urban blue zone is: een hechte community waarin mensen wonen en werken, bewegen, ontmoeten, gezond eten en tijd besteden aan zingeving. Onderdeel zijn van een gemeenschap, hechte familiebanden en vriend­schappen zijn cruciaal voor je welbevinden. De woonomgeving, vooral het ervaren van sociale cohesie ofwel binding met de buurt, is de belangrijkste factor voor woontevredenheid, blijkt uit zeer recent onderzoek van het CBS (2018). Ontmoeting, het tegen gaan van eenzaamheid voor en door bewoners en zelf de directe leefomgeving inrichten.

Bewoners

Starters vanaf 23 jaar en uitstromers uit de maatschappelijke opvang zoals voormalig daklozen en senioren uit beschermd en begeleid wonen.

Locatie

Nabij NS station Zuilen

Aantal woningen

600 sociale huurwoningen

Type woningen

tweekamer appartementen

Huurprijs

Sociaal

M2

45m2

Betrokken partners

Portaal, De Tussenvoorziening, NS, MRP Development en Ballast Nedam Development

Start

2020

Looptijd

Onbepaalde tijd

 

Beheer en (zelf)organisatie

Er wordt een woonvereniging opgezet waar alle bewoners lid van zijn. Deze woonvereniging kan zelf nieuwe bewoners selecteren en activiteiten organiseren.

Succesfactoren

Vanwege de grootte van het project is blijvende begeleiding en sociaal beheer nodig. Bovendien wordt de huurders ondersteund in het opbouwen van een woongemeenschap. Onze ervaring met eerdere projecten is van onmisbare waarde.

 

Het project staat nog aan het begin van ontwikkeling. Meer lezen?

https://www.cartesiusdriehoek.nl/

https://www.portaal.nl/over-ons/actueel/nieuws/portaal-maakt-deel-uit-van-winnend-team/

https://nieuws.ns.nl/winnend-plan-voor-cartesiusdriehoek-laat-bewoners-langer-en-gezonder-leven/