Majella wonen

Dit project heeft tot doel huisvesting te bieden aan mensen die afkomstig zijn uit de maatschappelijke opvang en het realiseren van een prettige woonbuurt. Deze mensen krijgen nog gemiddeld drie jaar begeleiding. Daarna krijgen zij een huurcontract op eigen naam en wonen weer werkelijk zelfstandig.

Bewoners

De zogenoemde vragende bewoners zijn sociaal kwetsbare mensen die dakloos zijn geweest. Zij hebben begeleiding en ondersteuning nodig bij het voeren van de regie over hun eigen leven. De dragende bewoners zijn mensen met grote sociale betrokkenheid, die een actieve bijdrage willen leveren aan hun woonomgeving. Zij worden door middel van een motivatiebrief en een gesprek gekozen. Aanmelden kan via https://www.tussenvoorziening.nl/hulp-nodig/wonen/majella/

Locatie Thomas à Kempisweg, Utrecht

Aantal woningen

64 woningen

Type woningen

2 tot 5 kamerappartementen

Huurprijs

Sociaal

M2

Wisselend

Partners

Portaal, De Tussenvoorziening

Start

2016 start verhuur

Looptijd

Onbepaald

 

Beheer en (zelf) organisatie

De woonvereniging heeft meerdere werkgroepen, van feest- tot fietscommissie en tuingroep. De eerste drie jaar is er een kantoor van De Tussenvoorziening van waaruit bewoners worden begeleid. Het is tevens ontmoetingsruimte en blijft dit ook in de toekomst. Voor reparaties kunnen de bewoners, net als andere huurders, terecht bij Portaal.

Succesfactoren

Het grote voordeel voor huurders uit de maatschappelijke opvang is dat zij in een complex komen te wonen waar de reguliere huurders ervoor gekozen hebben om in deze omgeving te wonen. In de gewone praktijk krijgen corporaties nogal eens het verwijt ‘dat jullie maar van alles plaatsen in de wijk’. Met dit project hebben we het weten om te draaien. Sterker nog, bewoners helpen elkaar en organiseren van alles. De bewoners uit de maatschappelijke opvang zeggen “ik ga hier nooit meer weg”.

Quote Bewoner: “wij maken van oude kapotte fietsen weer een nieuwe. Zo had ik er juist een klaar toen een buurman in paniek aan kwam en vertelde dat hij niet wist hoe hij op een sollicitatiegesprek moest geraken. Die fiets heeft hem aan een baan geholpen!”