Wij kijken naar elkaar om, onder andere met een bloemetje en een praatje

Koning Willem-Alexander zei het zo: "Het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel." Dat sloot mooi aan bij verschillende ideeën en initiatieven die leefden in  onze organisatie. Centrale vraag, los van de financiële kant: wat kunnen we als sociale volkshuisvester voor onze huurder betekenen nu?

Duizenden bossen bloemen

Op woensdag 1 april – dat kwam zo uit – gingen tientallen medewerkerswerk van Portaal langs bij honderden woongebouwen voor senioren in de regio’s Leiden, Utrecht, Amersfoort, Arnhem en Nijmegen. Op deze manier wilden we wat vrolijkheid in huis te brengen tijdens de coronacrisis. De 4500 bossen bloemen werden geplaatst in de centrale hal van de woongebouwen. Op een poster stond een korte toelichting.

Dankbaar en ontroerd

De bloemenactie leidde tot een stroom aan positieve reactie. Direct al tijdens het bezorgen kregen onze collega’s opgestoken duimen en woorden van dank. Maar ook via de telefoon, mail en sociale media. Bewoners belden ons om te zeggen hoe ze dit waarderen. Sommigen waren tot tranen geroerd.

Praatje tegen de eenzaamheid

Daarnaast startten we eind maart de actie “Praat met Portaal”. Mensen die behoefte hebben aan een praatje kunnen ons bellen. Gewoon om even te kletsen. Want voor sommigen is het wel erg stil en wellicht eenzaam geworden. Die actie hebben we ook onder de aandacht gebracht in een brief die naar alle bewoners is gegaan. Sommige huurders pakten de telefoon en gingen er eens goed voor zitten. Een gesprek van meer dan een half uur was geen uitzondering. Maar er belden niet heel veel

bewoners. Daar zijn we blij mee. Dat klinkt misschien gek, maar voor ons betekent dit dat de meeste huurders nog mensen om zich heen hebben die naar hen omkijken, die zich om hen bekommeren.

Balkonbingo

Veel andere corporaties kwamen ook met initiatieven om hun huurders een hart onder de riem te steken. Zo organiseerde Talis in Nijmegen een heuse balkonbingo en bezorgden de Utrechtse vakmannen van Mitros met hun onderhoudsbussen pakketten van de Voedselbank bij mensen die hun pakket niet zelf konden ophalen. In Rotterdam werden paaseitjes uitgedeeld en weer een andere corporatie verraste haar huurders met een lied, gezongen door medewerkers. Hartverwarmende initiatieven.