De Isolatie Uitdaging: samen leren, innoveren en opschalen

Onze ambitie om onze woningen te verduurzamen is groot en vraagt om investeringen. Tegelijkertijd willen we onze woningen voor onze huurders betaalbaar houden. Dit was één van de redenen om samen met twee andere Utrechtse corporaties, Mitros en Bo-Ex, De Isolatie Uitdaging te organiseren. Een innovatiewedstrijd waarmee we de markt uitdagen om slimme gevelisolatie te bedenken. Gevelisolatie waarmee wij onze woningen beter, sneller en met minder overlast kunnen isoleren. Eind juni, tijdens de finale, maakte juryvoorzitter Diederik Samsom de drie winnaars bekend. Wie zijn ze en hoe gaan we nu verder? Voordat we echt kunnen opschalen, hebben we met elkaar nog een weg te gaan.

Veertig inzendingen, drie winnaars
Omdat we met drie corporaties meer woningen hebben, kunnen we meer marktpotentieel creëren en, is het voor partijen interessanter om mee te doen. Het zorgde ervoor dat we maar liefst veertig inzendingen hadden, waaronder grote partijen en samenwerkingsverbanden, ook uit het buitenland.
De jury selecteerde vijf finalisten, waaruit uiteindelijk drie winnaars zijn gekozen:

  • EWS van VolkerWessels NieuwWonen
  • Qavity van Qbuild en Cauberg Huygen en
  • Isoleren met Nanotechnologie van Vesta Chemicals, Barozzi Group en Svenska Aerogel.

Alle drie de winnaars kregen ieder € 20.000,- om hun product verder te testen en ontwikkelen.

Samen leren, innoveren en opschalen
De innovatiewedstrijd is nog maar het begin. Wat nu volgt is een traject van meerdere prototypes en doorontwikkeling tot producten die betaalbaar, goed toepasbaar en op te schalen zijn. Iedere corporatie is inmiddels met één van de drie winnende oplossingen in een proefwoning aan de slag. Bo-Ex met de buitenisolatie ‘EWS’; Mitros met de binnenisolatie ‘Isoleren met nanotechnologie’ en Portaal met de spouwoplossing ‘Qavity’.

Doel van deze proef is om te komen tot een eerste prototype. Uit de praktijk zal blijken of we de drie prototypes, samen met de 23 sympathiserende corporaties, kunnen doorontwikkelen tot producten waarmee we in de toekomst duizenden woningen kunnen isoleren. Eind dit jaar zien we de eerste resultaten.

Waarom De Isolatie Uitdaging?
Portaal werkt toe naar een CO2-neutrale woningvoorraad in 2050. We zoeken actief naar oplossingen waarmee we onze woningen snel, goed en met zo weinig mogelijk overlast voor onze huurders kunnen verduurzamen. De Isolatie Uitdaging is één van de pilots binnen het duurzaamheidsprogramma waarmee we de markt stimuleren om met nieuwe oplossingen voor gevelisolatie te komen. Goede gevelisolatie betekent minder energievraag. Dat leidt niet alleen tot CO2-reductie, maar is ook goed voor de portemonnee van onze huurders.

Meer informatie: www.isolatieuitdaging.nl