Huurders in actie tegen de verhuurderheffing

De huurders van Portaal gaan actie voeren tegen de verhuurderheffing. Onze huurdersorganisaties namen hiertoe het initiatief. Ze gaan de wijken in om huurders te vragen een petitie tegen de verhuurderheffing te ondertekenen.

Leendert de Bruin, voorzitter van van de Vereniging Huurders Overleg Soest (VHOS): ‘Corporaties dragen gemiddeld zo’n drie maanden huur per jaar af aan Den Haag om de verhuurderheffing te betalen. Daar hebben wij een groot bezwaar tegen. Sommige corporaties komen geld te kort. Om het gat te dichten, verhogen ze daarom de huur. Of ze kunnen te weinig doen om woningen te verduurzamen. Linksom of rechtsom: het zijn uiteindelijk de huurders die deze heffingen moeten opbrengen. Daarom praten wij van een huurderheffing, en niet van een verhuurderheffing.’

Huurders mobiliseren

De Bruijn is ervan overtuigd dat de meeste huurders niet beseffen wat er aan de hand is en dat zij degenen zijn die de heffing opbrengen. Daarom gaat de VHOS huurders mobiliseren en vragen een petitie te ondertekenen. De VHOS trekt begin april in Soest en Soesterberg met een stroopwafelwagen de wijken in met flyers. Huurders kunnen dan meteen (online) de petitie ondertekenen. De andere huurdersorganisaties van Portaal doen ook mee en organiseren soortgelijke acties: Huurdersorganisatie Portaal uit Arnhem, HBV De Klink uit Nijmegen, Hestia uit Amersfoort, Huurdersraad Portaal uit Utrecht en de HBV Leiden. Naar verwachting zullen huurdersorganisaties van andere corporaties aanhaken.

Actiewebsite

Aan de actiewebsite www.wegmetdeverhuurderheffing.nl wordt nu nog gewerkt, maar gaat in de week van 23 maart live. Vanaf maandag 30 maart tot en met maandag 13 april kunnen mensen via de website de petitie ondertekenen. De petitie wordt aangeboden aan de Haagse politiek. De Bruin: ‘De actiewebsite is niet alleen voor huurders van Portaal; het is een site waarop iedereen zijn handtekening kan achterlaten. Huurders van andere corporaties, maar bijvoorbeeld ook sympathisanten kunnen de petitie tekenen. Iedereen die het belangrijk vindt dat er weer beweging komt in de woningmarkt en ook tegenstander is van de verhuurderheffing -of beter gezegd huurderheffing. Het is belangrijk dat we met zoveel mogelijk mensen onze stem laten horen!  Dus hierbij een oproep: doe mee! Wil je weten hoe? Stuur dan een mailtje naar: wegmetdeverhuurderheffing@gmail.com.

Portaal ondersteunt

Portaal ondersteunt de actie van onze huurders van harte en verwacht er veel van: tot nu toe roerden alleen de corporaties zich. Nu zijn het ook de huurders – die volgend jaar naar de stembus gaan – die een vuist maken tegen deze heffing.