Nieuwe inzichten, nieuwe koers

Tekort aan woningen, grotere instroom van mensen met rugzakje in de wijken en een exorbitant hoge verhuurderheffing. Woningcorporaties hebben te maken met vele uitdagingen. Voor ons nieuwe ondernemingsplan duikt Portaal dan ook echt de diepte in. We spraken met deskundigen uit ‘de velden’ en, minstens zo belangrijk, met onze bewoners. Al deze inzichten nemen we mee in onze nieuwe koers.

Wat hebben we veel opgestoken van de ‘De Wereld Draait Door’ sessies die we afgelopen najaar organiseerden ter inspiratie voor ons nieuwe ondernemingsplan. Prominente sprekers deelden hun visie op inclusieve buurten, duurzaamheid, onze bewoners en passend wonen. Uiteenlopende perspectieven, mooie inzichten en af en toe stevige oneliners vlogen over tafel.

Om een klein tipje van de sluier op te lichten, hebben we een compilatiefilm gemaakt. Een impressie van de vier verschillende edities die schetst op welke complexe vraagstukken Portaal in haar nieuwe ondernemingsplan een antwoord moet geven. Aan het woord komen onder andere woningmarktexpert Peter Boelhouwer (TU Delft), Marjan Minnesma (Urgenda), Paulus Jansen (Woonbond) en Albert Jan Kruiter (Instituut voor Publieke Waarden).

Bekijk de compilatie:

Huurders op de koffie

Na ons licht te hebben opgestoken bij experts en onze medewerkers, hebben we in januari in alle regio’s van Portaal onze bewoners gevraagd om input te geven voor het nieuwe ondernemingsplan. We dronken koffie met huurders op de weekmarkt in het Nijmeegse Hatert en aten appelflappen met huurders in café Geniet in de Weerd in Arnhem. In Leiden, Utrecht en Amersfoort nodigden we huurders uit op ons kantoor.

We deden dit samen met onze huurdersorganisaties. Marcel van Empel van de Huurders Organisatie Portaal Arnhem: “Wat een leuk initiatief. Lekker laagdrempelig. Huurders voelen zich hierdoor echt gehoord.”

Natuurlijk geldt, zoveel huurders zoveel meningen. Maar over sommige zaken zijn onze huurders het roerend met elkaar eens. Dat Portaal werk moet maken van duurzaamheid bijvoorbeeld. Over het tempo en hoe dit betaald moet worden, zijn de meningen meer verdeeld.

Een nieuw ondernemingsplan

Met de inspiratie en inzichten die we hebben opgehaald, werken we onze nieuwe koers uit voor de komende acht jaar. We nemen hiervoor dit voorjaar de tijd. Als het nieuwe ondernemingsplan gereed is, hoort u van ons.