Navigatie

Agaatlaan - duurzame renovatie 226 woningen en woongebouw

Portaal gaat de Agaatflat in Leiden, met 226 sociale huurflats, renoveren naar nul-op-de-meter met stadsverwarming. In Nederland is dit de eerste hoogbouwflat waar wordt gekozen voor deze duurzame oplossing. Het flatgebouw uit 1970 gaat zelf energie opwekken. De woningen behouden hun aansluiting op het warmtenet. Zij krijgen, op termijn, CO2-vrije warmte van energieleverancier Vattenfall.

Het flatgebouw uit de jaren ’70 is inmiddels ruim veertig jaar oud. In de afgelopen jaren voerden wij alleen noodzakelijk onderhoud uit. Nu is het moment waarop forse ingrepen nodig zijn om te zorgen voor comfortabele en energiezuinige woningen.

Duurzaam verbeteren
In gesprekken met bewoners vroegen zij aandacht voor tocht-, vocht-, ventilatie- en geluidsproblemen. Ook de inbraakveiligheid en problemen met de riolering kwamen naar voren. Deze punten namen we mee in het renovatieplan, dat we samen met de bewonerscommissie en de HBV Leiden maakten. De woningen en het flatgebouw worden dan ook flink aangepakt. Met deze duurzame renovatie zorgen we voor goed geïsoleerde woningen en flatgebouw waardoor de woonlasten voor de huurders stabiel blijven. Daarbij komt dat, door goed te isoleren, de CO2 uitstoot verminderd. Dat past bij onze duurzaamheidsambitie. Vanaf 2050 moeten alle woningen CO2 neutraal zijn. Het veilige flatgebouw krijgt een frisse en vernieuwde uitstraling.

Planning
Maar liefst 96% van de bewoners stemden in met het renovatieplan van Portaal. Als de omgevingsvergunning is verleend, verwachten we in mei 2019 te starten met de voorbereidingen op de werkzaamheden. Bébouw Midreth, onderdeel van Bébouw Midreth, onderdeel van Koninklijke VolkerWessels voert de werkzaamheden in opdracht van Portaal uit. Popma & Ter Steege architecten heeft het plan ontworpen.

Wat gaan we doen?

  • Verbeteren van de duurzaamheid. De woningen worden allemaal ‘nul-op-de-meter’ door onder andere isolerende maatregelen.
  • Verbeteren van de ventilatie voor een gezonder binnenklimaat.
  • De woningen inbraak- en brandveiliger maken waardoor de kans op schade kleiner wordt.
  • Verbeteren van de uitstraling van het flatgebouw aan de binnen- en buitenzijde. Zo wordt bijvoorbeeld de achterzijde van het gebouw opengesteld naar de omgeving door de twee entrees te verbreden.
  • Uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden aan het gebouw.
  • Uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden in de woning. Hierbij gaat het om vervangen of moderniseren van keuken, badkamer en toilet waar dat nodig is. Ook worden de keukens voorzien van een inductiekookplaat. Er is na de renovatie geen gas meer in de woningen.
  • Vernieuwen van de voor-, zij- en achtergevels van het flatgebouw.

Warme jas
De woningen krijgen als het ware een warme jas aangetrokken. Tegen de bestaande gevels van het flatgebouw komen nieuwe isolerende gevels en op het geïsoleerde dak worden zonnepanelen Door deze maatregelen en het gebruik van zuinige installaties voldoen de woningen na de renovatie aan de eisen van nul-op-de-meter. Het energielabel maakt een grote sprong van E naar minimaal A+ en A++. De maandelijkse woonlasten (huur + huurverhoging + energiekosten) blijven voor de huurders, bij een gemiddeld energieverbruik, gelijk.

Planning

Inmiddels is de 200ste woning opgeleverd. De laatste woningen leveren we in februari 2021 op. In maart/april zijn de bergingen en entrees klaar. Dan kunnen de bewoners gaan genieten van hun comfortabele duurzame woning. De langste van Leiden zit dan boordevol energie! 

Foto's

Kenmerken

Aantal woningen
226 sociale huur flats
Architect
Popma & Ter Steege
Aannemer
Bébouw Midreth, onderdeel van Koninklijke VolkerWessels