Moderne aanpak voor oude Hollandse Meesters

De straten (Hobbemalaan 1 t/m 27 en 2 t/m 28, Ruysdaellaan 1 t/m 27 en 2 t/m 28 en Vermeerlaan 2 t/m 28) in deze buurt in Soest zijn vernoemd naar de schilders uit de gouden eeuw, de zogenoemde “Hollandse Meesters”. Denk aan de schilder Vermeer (het melkmeisje) of Ruysdeal (landschappen). De woningen zijn gerenoveerd volgens de Nul Op de Meter (NOM) aanpak.

Een warme jas
Een NOM-woning is een huis dat heel energie zuinig is gerenoveerd (lekker warm) en naast zuinig, ook energie opwekt met zonnepanelen! Dat laatste is belangrijk om te zorgen dat wonen betaalbaar blijft. De woningen krijgen als het ware een warme jas aangetrokken. Er komen zeer goed geïsoleerde gevels en een dak over de bestaande heen.

Gelijkblijvende woonlasten
Bij een NOM-woning blijven de woonlasten gelijk (bij gelijkblijvend gebruik en gezinsgrootte). Met woonlasten bedoelen we huur, servicekosten en energie samen. Wat verandert is dat (een deel) van de energierekening aan de corporatie wordt betaald. Zo krijgt krijgen bewoners een comfortabel huis voor hetzelfde geld. In het onderste plaatje wordt dat duidelijk.

Overleg met bewoners
Met deze aanpak worden de belangrijkste klachten van bewoners, zoals vocht, tocht, isolatie en schimmel verholpen. Over het plan en wat dit betekent voor de bewoners is uitgebreid overleg en contact geweest met de bewonerscommissie Hollandse Meester en de Vereniging Huurders Overleg Soest (VHOS).

De aannemer die het project heeft uitgevoerd is BAM Wonen. Eerder heeft BAM woningen in Soesterberg en in Heerhugowaard op eenzelfde manier gerenoveerd.

Meer informatie
 Wilt u informatie terug lezen? In de rechterkolom onder zie ook staan diverse documenten. Of bekijk dit filmpje op YouTube om een indruk te krijgen van de aanpak.

Woonlasten voor en na renovatie

 Inhoud NOM-renovatie

 

Kenmerken en foto's

Foto's