Nieuw woongebouw aan de Moerbessenberg

De beneden-bovenwoningen aan de Moerbessenberg 2 t/m 64 in Soesterberg zijn eind 2021 gesloopt. Ervoor in de plaats is een woongebouw met zestig 2- en 3-kamerappartementen gekomen. De nieuwbouw is sinds 1 maart 2023 klaar.

Comfortabel en zuinig

De woningen uit de jaren ’50 waren gebrekkig. Bewoners hadden klachten over kou, tocht en vocht. De warmte- en geluidsisolatie was slecht en de indeling was niet meer van deze tijd. We bouwen woningen terug die comfortabel en energiezuinig zijn. Het gebouw telt drie bouwlagen met een kap, krijgt een lift en past mooi bij de omgeving. Door meer woningen terug te bouwen dringen we het tekort aan sociale huurwoningen in Soesterberg terug.

Bewoners denken mee

Een deel van de bewoners heeft meegedacht over de verdere uitwerking van het plan in de Meedenkgroep Moerbessenberg. Deze bewoners zijn onder meer betrokken geweest bij het ontwerp dat een architect gaat maken en denken mee over praktische zaken.

Sociaal plan

Samen met bewoners hebben we een sociaal plan opgesteld. Daarin staan afspraken en regelingen voor de bewoners van de Moerbessenberg. Zo kunnen ze een vergoeding krijgen voor verhuizing en inrichting, hebben ze voorrang bij het zoeken van andere woonruimte binnen de gemeente en hebben ook voorrang voor de vervangende nieuwbouw aan de Moerbessenberg. We bieden onze huurders ondersteuning tijdens het proces van sloop/nieuwbouw. Met elke bewoner voeren we gesprekken en maken we afspraken.

In oktober 2019 zeiden bewoners in grote meerderheid ‘ja’ tegen het sociaal plan. Het waren prettige en positieve gesprekken. De uitkomst is duidelijk: de bewoners zijn akkoord met het sociaal plan en Portaal kon verder met de ontwikkeling van de nieuwbouw. Eind 2020 hebben alle bewoners andere woonruimte gevonden.

Open dag Moerbessenberg voor bewoners

Zaterdag 19 november 2022 namen de toekomstige bewoners een kijkje in hun nieuwe woning.  Tijdens de kijkdag konden bewoners alvast ervaren hoe hun nieuwe thuis eruit komt te zien. Het bouwproject is naar verwachting begin maart 2023 gereed voor oplevering. De meeste bewoners kunnen niet wachten tot het zo ver is. “Ik woon nu in een sloopwoning in Amersfoort”, vertelt een toekomstige bewoner. “Straks krijg ik een gloednieuwe woning in een prachtig gebouw. En ook nog eens dicht bij de winkels. Ik ga hier nooit meer weg!”

Eerste bewoner ontvangt de sleutel

Het nieuwe wooncomplex aan de Moerbessenberg in Soesterberg is sinds 1 maart 2023 gereed. Deze dag ontving de eerste bewoner, mw. Wagter, uit handen van Mounaim Abdelkhalki, manager Volkshuisvesting Portaal, de sleutel (zie afbeelding). Het appartementengebouw is gereed voor bewoning. Portaal heet alle bewoners van harte welkom en wenst hen veel woongenot!