Nieuw woongebouw aan de Moerbessenberg

De beneden-bovenwoningen aan de Moerbessenberg 2 t/m 64 in Soesterberg gaan plaatsmaken voor een woongebouw met ongeveer 58 2- en 3-kamerappartementen. De sloop is voorzien begin 2021.De bouw begint dan rond de zomer van dat jaar. De nieuwbouw is naar verwachting eind 2022 klaar.

Comfortabel en zuinig

De huidige woningen uit de jaren ’50 zijn gebrekkig. Bewoners hebben klachten over kou, tocht en vocht. De warmte- en geluidsisolatie is slecht en de indeling is niet meer van deze tijd. We bouwen woningen terug die comfortabel en energiezuinig zijn. Het gebouw telt waarschijnlijk drie bouwlagen met een kap, krijgt een lift en past mooi bij de omgeving. Door meer woningen terug te bouwen dringen we het tekort aan sociale huurwoningen in Soesterberg terug.

Bewoners denken mee

Nu we het besluit tot sloop hebben genomen, wordt het plan verder uitgewerkt. De bewoners zijn uitgenodigd mee te denken over de nieuwbouw. Een deel van hen heeft zich aangemeld voor de Meedenkgroep Moerbessenberg. Deze bewoners worden onder meer betrokken bij het ontwerp dat een architect gaat maken en denken mee over praktische zaken.

Sociaal plan

Samen met bewoners hebben we een sociaal plan opgesteld. Daarin staan afspraken en regelingen voor de bewoners van de Moerbessenberg. Zo kunnen ze een vergoeding krijgen voor verhuizing en inrichting, hebben ze voorrang bij het zoeken van andere woonruimte binnen de gemeente en hebben ook voorrang voor de vervangende nieuwbouw aan de Moerbessenberg. We bieden onze huurders ondersteuning tijdens het proces van sloop/nieuwbouw. Met elke bewoner voeren we gesprekken en maken we afspraken.

In oktober 2019 zeiden bewoners in grote meerderheid ‘ja’ tegen het sociaal plan. Het waren prettige en positieve gesprekken. De uitkomst is duidelijk: de bewoners zijn akkoord met het sociaal plan en Portaal gaat verder met de ontwikkeling van de nieuwbouw. Op dit moment - voorjaar en zomer 2020 - zijn de bewoners druk bezig met het zoeken naar nieuwe woonruimte. Een flink deel van hen is daarin al geslaagd. 

Kenmerken en foto's

Foto's