Navigatie

Onderhoud en energiebesparende maatregelen Oranjegracht e.o.

Portaal wil de kwaliteit en het comfort van 142 woningen aan de Oranje- en Waardgracht, Langestraat, Groenesteeg, Oosterkerk- en Minnenstraat verbeteren zodat de bewoners hier nog jaren prettig, betaalbaar en energiezuinig kunnen wonen.

Prettig wonen in de Leidse binnenstad
De woningen, gebouwd in 1978, staan in de Leidse binnenstad op enkele meters loopafstand van het historische centrum. Ze zijn erg gewild door hun fijne woonomgeving en betaalbaarheid. In 2006/2007 zijn de woningen voor het laatste gerenoveerd. In 2012 verkocht Portaal de woningen aan woningcorporatie Ymere. Sinds december 2018 zijn ze weer in bezit van Portaal.

Comfortabel en energiezuinig wonen
Sinds 2012 is er geen onderhoud meer gepleegd aan de woningen. De buitenschil is daardoor verwaarloosd en vertoond gebreken. Uit onderzoeken is gebleken dat bewoners last hebben van vocht-, tocht- en kou problemen. Portaal wil daarom de kwaliteit van de woningen te verbeteren zodat de bewoners hier nog jaren prettig, betaalbaar en energiezuinig wonen.

Aanpassen naar energielabel B
Portaal wil de woningen comfortabeler en energiezuiniger en aan aanpassen naar een energielabel B door de buitenzijde van de woonblokken te herstellen en te isoleren. Van alle woningen wordt ook de inbraak- en brandveiligheid op orde gebracht. In welke woning het nodig is, pakt Portaal ook de keuken, badkamer en het toilet aan. Daarnaast wordt onderzocht of er op de platte daken een groen dak te realiseren is. Dit gaat de opwarming van de woning en omgeving tegen en biedt extra waterberging bij regen.

Onderzoeken en plan uitwerken
In juni 2021 zijn de woningopnames en eerste onderzoeken afgerond. In de komende maanden stelt Portaal vast welke werkzaamheden precies worden meegenomen in het project. Samen met VIOS Bouw werkt Portaal een plan uit om de woningen aan te pakken. Voor dit plan moet Portaal draagvlak halen bij de bewoners. Als alles volgens planning verloopt, kunnen de werkzaamheden in het vierde kwartaal van 2022 starten.* 

Woningen in het project
Het project omvat vier woonblokken in het centrum van Leiden. Het zijn met name appartementen en enkele eengezinswoningen. Het gaat hier om de volgende adressen: Oranjegracht 1 t/m 39 (oneven), Oranjegracht 40 t/m 80 (doorlopend), Oranjegracht 82 t/m 110 (even), Waardgracht 2 t/m 46 (even), Langestraat 41 t/m 93 (oneven), Groenesteeg 86 t/m 95 (doorlopend), Groenesteeg 95 t/m 101 (oneven), Oosterkerkstraat 3 en Minnestraat 2 t/m 4 (even).

Vragen en meer informatie
Als u vragen heeft of u maakt zich zorgen, neem dan vooral contact op met uw bewonersbegeleider: Patricia Bleij. Zij is er om u te helpen. Dit kan via 06 – 13 53 37 13 of oranjewaardgracht@portaal.nl.

Op deze projectenpagina leest u steeds de laatste stand van zaken over dit project. De bewoners ontvangen regelmatig een nieuwsbrief van Portaal over de voortgang.

*Aan deze planning kunnen geen rechten worden ontleend. 

Foto's

Kenmerken

Prijs
n.v.t.
Startdatum
Verwachte startdatum werkzaamheden: 4e kwartaal 2022
Einddatum
Verwachte einddatum werkzaamheden: eerste helft 2024
Aantal woningen
142
Architect
n.v.t.
Aannemer
VIOS Bouw
Makelaar
n.v.t.
Contactpersoon
Brian Klazema (projectmanager Portaal), Laura Wille (sociaal projectleider Portaal), Patricia Bleij (bewonersbegeleider Portaal)