Navigatie

Onderhoud en verduurzaming Gorte- en Haverstraat

In de Gorte- en Haverstraat heeft Portaal 27 karakteristieke woningen in beheer. De woningen zijn erg gewild vanwege hun authentieke karakter en ligging op een rustige plek in het bruisende centrum van Leiden. Een deel van de woningen is gemeentelijk monument. De woningen zijn toe aan een opknapbeurt. Portaal gaat de woningen energiezuiniger maken door te isoleren en onderhoud uitvoeren.

Energiezuinig en comfortabel
De woningen zijn gebouwd in 1881 en ontworpen door de Leidse architect W.C. Mulder. Opvallend zijn de versiering met een lichtere kleur baksteen en de stenen in zaagtand patroon onder de dakgoot. Ze zijn niet goed geïsoleerd, hebben vaak vocht- en tochtproblemen en daardoor een hoog energieverbruik. Portaal gaat , met instemming van de bewoners, een betere kwaliteit en comfort realiseren met onderhoud en renovatie. En met behoud van de charme en uitstraling van dit fijne straatje in Leiden. 

Energielabel A en mogelijkheid voor elektrisch koken
Portaal wil de woningen energiezuiniger maken door de buitengevel, daken en bergingsgangen te isoleren. De woningen krijgen HR++ glas. De dakkoepels en buitendeuren worden vervangen en de woningen krijgen een mechanische ventilatie die voor een goede luchtcirculatie zorgt. Ook komt er een aansluiting voor elektrisch koken. Het gas blijft in de binnenstad voorlopig nog wel aangesloten. Bewoners kunnen zelf kiezen hoe ze graag willen koken. Op de platte daken van de uitbouwtjes komt een groen dak. Deze zorgt in de zomer voor verkoeling in de straat en bij hevige regenval voor een geleidelijk waterstroom naar het riool. 

Uitgebreide informatie over het plan en de werkzaamheden is te lezen in het renovatie- en onderhoudsvoorstel. Voor de renovatiewerkzaamheden vraagt Portaal een huurverhoging. Dit bekent dat de huur stijgt en het energieverbruik daalt bij een gelijkblijvende gezinssituatie en verbruiksgedrag.

Karakteristiek wonen met wensen van deze tijd
De uitstraling van de woningen wordt teruggebracht naar de oorspronkelijke negentiende-eeuwse staat. We hebben een historisch onderzoek laten uitvoeren. Erfgoed Leiden heeft bepaald hoe de aannemer het werk aan de kozijnen en het schilderwerk moeten uitvoeren om zoveel als mogelijk de oorspronkelijke staat terug te brengen. Door middel van een kleurenonderzoek is achterhaald welke kleuren in het verleden zijn toegepast. In de houten kozijnen komt HR++ glas met een authentieke vlakindeling. Na de renovatie zijn de woningen in uitstraling en comfort sterk verbeterd en toekomstig bestendig.  

Planning
VIOS Bouw is op dit moment bezig met de werkzaamheden aan de woningen. Portaal streeft ernaar om deze in het najaar van 2022 af te ronden. 

Vragen en meer informatie
Op deze projectenpagina leest u de laatste stand van zaken. De bewoners ontvangen regelmatig een nieuwsbrief van Portaal over de voortgang van het project. Heeft u vragen? Stuurt u dan een e-mail naar Gortestraat@portaal.nl

*Dit is een voorlopige planning en deze kan wijzigen. Als er iets verandert, brengt Portaal de bewoners hiervan persoonlijk op de hoogte. U kunt geen rechten ontlenen aan deze planning.