Oosterhof, Leiden

In de Leidse Zeeheldenbuurt realiseerde Portaal het drielaagse appartementencomplex Oosterhof met 41 gelijkvloerse energiezuinige sociale huurappartementen. Het was een sloop/nieuwbouw project waar Portaal 25 bestaande vooroorlogse woningen heeft gesloopt. De Oosterhof is onderdeel van de herstructurering van de Zeeheldenbuurt met als uitgangspunt bouwen voor de bewoners van de wijk met behoud van het karakter van de buurt. 

Het uiteindelijke plan voor de Oosterhof is samen met de bewoners, buurtbewoners, architect, aannemer, de gemeente Leiden en Portaal gemaakt. In een aantal wijklabs legden we verschillende ontwerpen voor en bespraken deze samen met de betrokkenen. De Oosterhof is ontworpen door Heren5 Architecten en gebouwd door ERA Contour.

Gevelkunstwerk

Tijdens de oplevering van het nieuwe appartementencomplex werd een kunstwerk onthuld die aan de kopgevel is geplaatst. Het kunstwerk is ontworpen door André Sas, een Leidse kunstenaar en bewoner van de Zeeheldenbuurt.

Opgeleverd

De appartementen zijn in eerste instantie aan de huidige huurders van de vooroorlogse woningen in de Zeeheldenbuurt aangeboden. Eind maart 2018 zijn de woningen opgeleverd en de bewoners zijn er inmiddels ingetrokken. Mochten er bewoners gaan verhuizen, dan wordt het appartement via Woningnet Holland Rijnland weer aangeboden.

Kenmerken en foto's

Foto's