Paramaribo- en Corantijnstraat - nieuwbouw 88 appartementen

Portaal gaat de drie portiekflats van vijf woonlagen aan de Paramaribo- en Corantijnstraat in Leiden slopen en hier nieuwe huurwoningen voor terug te bouwen. De huidige woningen, gebouwd in de jaren '60, hebben constructieve gebreken en zijn sterk verouderd van binnen. Ze voldoen aan diverse punten (elektra, ventilatie, brandveiligheid) niet meer aan de eisen van nu. Bewoners hebben last van kou, tocht en vocht. Door de slechte isolatie is het ook erg gehorig in de woningen. In de portiekflats ontbreken liften, de woningen zijn daarom slecht bereikbaar voor bewoners die slecht ter been zijn. De uitstraling van de portiekflats is sober; de leefbaarheid en woonomgeving kunnen wel een flinke impuls gebruiken.

We bouwen 88 duurzame huurwoningen terug die comfortabel, energiezuinig en toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Onze ambitie is meer woningen terug te bouwen dan het huidige aantal om zo het tekort aan sociale huurwoningen in Leiden terug te dringen.

Meerderheid huidige bewoners steunt het plan
De huidige bewoners ontvingen van Portaal een voorstel met het sloop, nieuwbouw en sociaal plan. Hiermee stemden in totaal 78% van alle huishoudens, die het formulier terug stuurden, in. De gemeente nam op 18 februari 2020 het kennisnemingsbesluit. Dit is de peildatum. De bewoners zijn op dit moment met urgentieverklaring op zoek naar nieuwe woonruimte. Als ze willen, kunnen ze later met voorrang terugkeren naar de nieuwbouw. 

Proces naar nieuwbouw
Op dit moment onderzoeken we de mogelijkheden voor de nieuwbouw. Ook zijn we in gesprek met de gemeente over de vervolgstappen. Pas als het bouwplan definitief is, weten we hoe de nieuwbouw eruit komt te zien.

U leest op de website van de gemeente Leiden meer over de bestemmings- en bouwplan procedures, 

Globale planning
De sloop staat gepland voor eind 2021/begin 2022, als alle bewoners zijn verhuisd. Over de oplevering van de nieuwe woningen doen we nog geen uitspraak. De woningen die leeg (komen te) staan, verhuren we tijdelijk via AdHoc. Meer informatie over de tijdelijke verhuur en de toewijzing hiervan is te vinden op de website

Meer informatie en contact
De bewoners ontvangen regelmatig een nieuwsbrief van ons met de laatste stand van zaken. Heeft u vragen over dit project, stuurt u een e-mail naar corantijn@portaal.nl .


* De genoemde planning is onder voorbehoud. Deze is onderhevig aan allerlei factoren en kan vaak nog wijzigen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Kenmerken en foto's

Foto's

Kenmerken

Contactpersoon
Portaal projectteam: Theo Booden, projectleider Yvette Feld, sociaal projectleider Anneke Hazebroek, adviseur leefomgeving Marco Flanderhijn, beheerder leefomgeving Wendy Grimbergen, adviseur communicatie