Navigatie

Renovatie 285 woningen Heseveld | Nijmegen

Beschrijving en historie

Heseveld is origineel een onderdeel van het voormalig dorp Hees en wordt ook vaak 'Hees-Heseveld' genoemd. Hij werd in 1956 opgesplitst in de buurten Dorp Hees en Heseveld. Door het groen tussen de woningen is er een levendigheid die hier en daar wordt versterkt door oudere panden en de markt in het centrum (Daniëlsplein). Heseveld heeft de volgende buurten:

  • Jeruzalem - aan de zuidoostkant, kleine laagbouw en smalle straten.
  • Planetenbuurt - aan de noordoostkant, met etage- en laagbouw.
  • Afrika- en Bouwmeestersbuurt - rond de Daniëlsweg met etage- en laagbouw.
  • Hoog-Heseveld - tussen Graafseweg en spoorlijn.

De 16 straten - verdeeld over 4 complexen - die we gaan opknappen in de Afrika- en Bouwmeesterbuurt, zijn aangelegd op een voormalig agrarisch gebied (Kerkeveld) van het dorp Hees. De woningen zijn gebouwd in een tijd van hoge woningnood, tussen 1952-1957, in opdracht van Woningbouwvereniging Nijmegen (het huidige Portaal).

De woningen zijn ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau Evers en Sarlemijn en uitgevoerd in de bouwstijl van de Bossche School. In het Bouwkundig Weekblad van 1955, waarin de Afrikabuurt en de Bouwmeesterbuurt werden besproken, wordt het witte schilderwerk “als een 'buitengewoon charmante' vondst” beschreven. Heseveld is vanwege deze bouwstijl beschermd als beschermd stadsgezicht.

Planning

De renovatie van 285 eengezinswoningen is een forse opgave. Dat lukt niet in één jaar. We verwachten nog wel een aantal jaren in uw wijk bezig te zijn. In de planning leest u de fasering en de vermoedelijke startdatum van de renovatie. De data zijn onder voorbehoud. We moeten tenslotte onze plannen nog met u bespreken. We kunnen de renovatie alleen uitvoeren als 70% van de bewoners instemt met de plannen. Dit gaan we per fase doen, omdat de complexen niet allemaal hetzelfde zijn en dus allemaal net een andere aanpak hebben.

Alle werkzaamheden gebeuren in goed overleg met bewoners, omdat we voorlopig nog rekening moeten houden met de regels van het RIVM vanwege het coronavirus. De gezondheid van iedereen staat namelijk op de eerste plaats. 

Vragen

Heeft u vragen aan Portaal over de aanpak? Dan kunt u contact opnemen met onze bewonersbegeleider,

T: 0800-7678225