Verbetering woningen Gorte- en Haverstraat Leiden

De 27 eengezinswoningen, gebouwd in 1881, aan de Gorte- en Haverstraat in Leiden zijn erg gewild om hun fijne woonomgeving en betaalbaarheid. Ze voldoen alleen niet meer aan de eisen van deze tijd. De woningen zijn slecht warm te krijgen en hebben vocht- en tochtproblemen. Portaal wil ze comfortabeler en energiezuiniger maken. Hoe we dit gaan doen, weten we nog niet niet. In samenwerking met aannemer VIOS onderzoeken we nu de mogelijkheden. Daaruit volgt een verbeterplan.

Door de levensduur van deze woningen te verlengen met 20 tot 30 jaar, kunnen de bewoners ook in de toekomst prettig, betaalbaar en energiezuinig wonen in de Leidse Binnenstad. Portaal nodigt bewoners uit om mee te denken met de plannen.

Bijzondere architectuur
De woningen zijn gebouwd in 1881 en ontworpen door de Leidse architect WC Mulder. De versiering met een lichtere kleur baksteen en de stenen in zaagtand patroon onder de dakgoot zijn opvallend. De woningen waren eerst allemaal tapijt aan tapijt. Eind jaren '70 zijn de woningen gerenoveerd en is een deel hiervan doorgebroken. De woningen werden daardoor dubbel zo groot. Van alle woningen zijn er 16 nog steeds rug-aan-rug woning, dit is kenmerkend voor de sociale woningbouw van eind 19e eeuw. Een deel hiervan heeft een gemeentelijke monumentale status.

Vragen en meer informatie
Op deze projectenpagina leest u steeds de laatste stand van zaken. De bewoners ontvingen regelmatig een nieuwsbrief van Portaal over de voortgang van het project. Heeft u vragen over dit project? Stuurt u dan een e-mail naar Gortestraat@portaal.nl

Kenmerken en foto's

Foto's

Kenmerken

Aannemer
VIOS Bouw
Contactpersoon
Patrick van Kuilenburg, projectmanager; Floor Hendriks, sociaal projectleider