Zeeheldenbuurt, Leiden

Portaal gaat in de Zeeheldenbuurt 24 sociale huurappartementen en 41 vrije sector huureengezinswoningen bouwen. In 2010 startten de plannen voor de aanpak van de woningen in deze Leidse Volksbuurt. Portaal pleegde hier groot onderhoud aan de 256 vooroorlogse woningen en realiseerde 41 nieuwbouw huurappartementen in de Oosterhof.

Wat gaan we bouwen in de Zeeheldenbuurt?

Zijlsingel
Hier maken 22 beneden-bovenwoningen plaats voor 24 nieuwe sociale huurappartementen. Deze energiezuinige woningen hebben een gebruiksoppervlakte van ongeveer 60m2 en zijn geschikt voor 1- of 2-persoonshuishoudens. De appartementen worden verdeeld over twee bouwblokken zonder lift.

Van Speyk- en Trompstraat
Hier maken 32 kleine eengezinswoningen plaats voor 27 tweelaagse eengezinswoningen terug. Deze energiezuinige woningen hebben een gebruiksoppervlakte van ongeveer 85m2 met twee of drie slaapkamers en zijn geschikt voor driepersoonshuishoudens. De warmtevoorziening gaat via een warmtepomp.

Evertsenstraat
Hier maken 26 beneden-bovenwoningen plaats voor 13 drielaagse eengezinswoningen terug. Deze energiezuinige woningen hebben een gebruiksoppervlakte van ongeveer 90 m2 met vier slaapkamers en zijn geschikt voor meerpersoonshuishoudens. De warmtevoorziening gaat via een warmtepomp.

Van start
Alle woningen staan inmiddels leeg. Op dit moment treffen voorbereidingen om de woningen nog voor de zomer te slopen. Dit voorjaar gaat ook de aanvraag voor de omgevingsvergunning naar de gemeente Leiden. Die toetst dan het plan: past het binnen het bestemmingsplan en binnen het beeldkwaliteitsplan? Tijdens en na de sloop vindt er een archeologisch onderzoek plaats in de grond. Als alles voorspoedig verloopt, start Portaal in het najaar van 2019 met de bouw van de woningen. De appartementen worden dan eind 2020 opgeleverd; de eengezinswoningen begin 2021. De genoemde planning is onder voorbehoud.

Toekomstige bewoners
Huurders van Portaal van de vooroorlogse woningen in de Zeeheldenbuurt hebben voorrang bij de toewijzing van deze nieuwe woningen. Dit geldt voor alle huurders die een vast contract hebben met een datum van vóór 20 april 2015. Dit zijn de woningen aangegeven op de plankaart in het paars. Daarna gaat Portaal bewoners ie een sociale huurwoning in Leiden achterlaten, voorrang geven bij toewijzing van de vrije sector woningen. Hiermee stimuleren we de doorstroming en creëren we ruimte in de bestaande sociale voorraad sociale huur voor woningzoekenden in Leiden.

Contact
zeeheldenbuurt@portaal.nl

 

Kenmerken en foto's

Foto's

Kenmerken

Architect
Heren5
Aannemer
Era Contour
Contactpersoon
zeeheldenbuurt@portaal.nl

Vertalen / Translate