Navigatie

Zeeheldenbuurt - nieuwbouw 40 woningen en 36 appartementen

Na 11 jaar overleggen, plannen, groot onderhoud plegen en nieuwe woningen bouwen is het klaar en geven we de buurt terug aan de bewoners!  In 2010 startten de plannen voor de aanpak van de woningen in de Leidse volksbuurt. Dat uiteindelijk een mix werd van groot onderhoud aan 256 vooroorlogse woningen, 41 nieuwbouw sociale huurappartementen aan de Oosterhof, 36 sociale huurappartementen aan de Zijlsingel en in de Everstenstraat en 40 vrije sector huur eengezinswoningen in de Eversten-, Van Speyk- en Trompstraat. 

Breed aanbod creëert doorstroming

Het recent en laatst opgeleverde project van Portaal is een mix van sociale en vrije sector huurwoningen. Met behoud van de sfeer en karakter van de buurt biedt dit aanbod een kans voor huurders met een middeninkomen in deze wijk te (blijven) wonen. Hiermee stimuleren we de doorstroming in de stad Leiden en creëren we ruimte in onze bestaande voorraad sociale huur voor woningzoekenden. 

  • Zijlsingel: nieuwbouw van 24 zeer energiezuinige appartementen verdeeld over twee bouwblokken van drie hoog zonder lift. Met een gebruiksoppervlakte van 56,5 m2 tot maximaal 62,2 m2 en twee slaapkamers zijn deze sociale huurappartementen geschikt voor één- of tweepersoonshuishoudens. 
  • Van Speyk- en Trompstraat: nieuwbouw van 27 tweelaagse energiezuinige eengezinswoningen met twee of drie slaapkamers en een tuin. Met een gebruiksoppervlakte ongeveer 95,1 m2 (van  Speykstraat) en 88m2 (Trompstraat) zijn deze vrije sector huurwoningen geschikt voor twee- of driepersoonshuishoudens. 
  • Everstenstraat: nieuwbouw van 13 drielaagse energiezuinige eengezinswoningen met vier slaapkamers en een tuin. Met een gebruiksoppervlakte van 95m2 zijn deze vrije sector huurwoningen geschikt voor meerpersoonshuishoudens.

Sfeer en karakter behouden
Samen met de buurtbewoners stelde Portaal een beeldkwaliteitsplan voor de nieuw te bouwen woningen. Het doel hiervan was de plannen maximaal af te stemmen op het karakter van de Zeeheldenbuurt in stedenbouwkundige kenmerken, architectonische uitwerking, materiaal, kleur en detail. Heren5 architecten maakten het ontwerp, dat naadloos aansluit bij de uitstraling van de wijk waardoor de sfeer en het karakter behouden blijft. 

De gemeente Leiden maakt het straatwerk af
Nadat de straten en stoepen van de Van Speykstraat zijn vernieuwd, is het de beurt aan de Evertsenstraat. Hierna voorziet de gemeente Leiden de Zijlsingel ter hoogte van de nieuwbouw van een nieuwe stoep. Een gedeelte van de De Ruijterstraat zal hersteld worden met straatklinkers. En als laatste wordt de bushalte weer teruggeplaatst en het zebrapad ingekort.

Na de zomervakantie, als ook het straatwerk af is, vieren we samen met de nieuwe bewoners, de bewonerscommissie en de wijkvereniging de officiële oplevering van de woningen.