Zuiderveld (fase 3) - 37 nieuwbouw conceptwoningen in Waalsprong | Nijmegen

La Dolce Vita in Zuiderveld – huurwoningen voor starters en kleine gezinnen

Wonen in Zuiderveld, is leven tussen nostalgische filmregisseurs, in eenheid met de natuur. Wat te denken van Billy Wilder, Orson Welles en Ingmar Bergman. De 37 conceptwoningen die Van de Klok bouwt voor Portaal, liggen aan de Federico Fellinistraat en Nora Ephronstraat. De bouw is al gestart en de oplevering is naar verwachting eind 2023.

De woningen zijn zogenaamde basehome conceptwoningen van Van de Klok. Deze 37 woningen (fase 3) zijn een vervolg op de vorige succesvolle samenwerking tussen Van de Klok en Portaal in Zuiderveld. In fase 2 zijn 42 conceptwoningen opgeleverd en verhuurd in het voorjaar van 2022.

De woningen; modern en energiezuinig wonen

De woningen worden uitgevoerd met traditioneel metselwerk en kunststof kozijnen. Ze hebben met een oppervlak van tussen de 91 en 106m² een verassend complete indeling.

  • De nok van de 37 woningen ligt hoger dan de woningen uit de vorige fase. Dit levert op zolder beduidend extra ruimte op.
  • Op de begane grond bevinden zich de keuken, eet- en woonkamer. Om de woning zo effectief mogelijk in te delen, heeft de begane grond vloerverwarming.
  • Op de eerste verdieping zijn 2 slaapkamers die beide aan de gevel liggen en zo licht en natuurlijke ventilatie hebben.
  • De woningen zijn ruimer dan de woningen in fase 2:
  • 31 woningen (type A) hebben een beukmaat van 4,2 meter
  • 6 woningen (type B/C) hebben een beuk van 4,5 meter.
  • De 6 bredere woningen hebben een derde kamer op de tweede verdieping. De smallere woningen houden een open zolderruimte, zoals de woningen uit fase 2.
  • Aan de achterzijde van de woning bevindt zich een ongeveer 9 meter diepe tuin met buitenberging. Aan de straatzijde is een kleine voortuin, die grenst aan een Delftse stoep.

De woningen zijn gasloos en aangesloten op het warmtenet voor verwarming en warmwater. Er wordt elektrisch gekookt en de woningen hebben een aantal zonnepanelen. De woningen hebben een mechanische ventilatie in combinatie met ventilatieroosters, CO²- en vochtsensoren.

Een met de natuur

Hoewel de woningen ideaal zijn voor starters, kleine gezinnen en tweegezinshuishoudens, woon je er vaak met meer! De woningen bieden namelijk tal van nestmogelijkheden voor vogels en kleine vleermuizen. Zo is de natuur een geïntegreerd onderdeel van wonen in Zuiderveld. In het totale inrichtingsplan volgen we de leidraad voor natuur inclusief bouwen van de Waalsprong. Het regenwater wordt op eigen terrein verwerkt.

Zuiderveld 

Wonen in Zuiderveld betekent ruimte voor modern en hedendaags wonen in een stedelijke omgeving, met alle voorzieningen om de hoek. Een gezinsvriendelijke wijk, met alle voorzieningen binnen handbereik. De robuuste groenstructuur maakt het wonen in Zuiderveld extra aantrekkelijk. De wadi’s en het rijke groen daaromheen zorgen voor ruimte voor spelen, rust en ruimte in uw woonomgeving. Zo wordt midden in de wijk het Ingmar Bergmanpark gerealiseerd en wordt op termijn een park aan de oostzijde van de wijk ingericht, dat aansluit op park Grote Boel.

Bijdragen aan goed samenleven door bouwen aan inclusieve buurten voor diverse doelgroepen

De vraag naar betaalbare, sociale huurwoningen is groot. Met de BaseHome conceptwoningen in Zuiderveld voorzien we in een grote behoefte in de regio Nijmegen. De groep een- en tweepersoonshuishoudens die op zoek is naar woonruimte, is de afgelopen jaren enorm gegroeid in de regio. Dat heeft te maken met gezinsverdunning, maar ook met jongeren die als starter geen woonruimte kunnen vinden. Daarvoor moeten we meer bouwen.

In Zuiderveld zijn al veel koopwoningen gerealiseerd, maar het aandeel sociale huurwoningen blijft nog wat achter. Voor de wijk is het belangrijk en goed dat die er nu wel komen. Ook voor de toekomst van de stad Nijmegen, die een ongedeelde stad wil zijn met een goede balans tussen sociale huur-, vrijesector- en koopwoningen. In een ontwikkeling als Zuiderveld hebben we de kans om een gedifferentieerde wijk neer te zetten, waar iedereen een plek kan vinden en waarmee we bijdragen aan goed samenleven binnen de wijk.