Wat is een prijsplafond voor energie?

Een prijsplafond voor energie. Wat betekent dit eigenlijk?

Het wordt kouder en de verwarming slaat weer aan. De herfst is in aantocht. Maar is de energierekening nog wel te betalen? Wij snappen dat u zich zorgen maakt. Een grote groep huurders gaat gebukt onder de hoge lasten. Gelukkig komt het kabinet met een flink pakket aan maatregelen. Zo krijgt iedereen in november en december 190 euro korting op zijn energierekening. En daarna komt er een prijsplafond. Maar wat is een prijsplafond precies? En wat betekent dit voor u? 

Het prijsplafond

Een prijsplafond is een maximale prijs die u betaalt voor uw stroom en gas. Dit plafond ligt een stuk lager dan de huidige marktprijzen. Gas mag straks niet meer dan 1,45 euro per kuub kosten. Als je minder dan 1200 kuub per jaar gebruikt tenminste. Het verschil tussen deze prijzen en de marktprijs betaalt de overheid. Boven het 'plafond' van 1200 kuub betaalt u meer, namelijk het tarief wat uw energieleverancier rekent. Zo kunt u dus flink gecompenseerd worden voor de gestegen energierekening.

En hoe zit het met elektriciteit?

Elektriciteit mag straks niet meer duurder zijn dan 0,40 euro per kWh. Dat geldt tot 2900 kWh. Dat is wat een gemiddeld gezin ongeveer gebruikt in een jaar. Als je meer gebruikt, moet je veel meer gaan betalen.

Besparen blijft belangrijk

De prijzen voor gas en elektriciteit zijn voor de meeste mensen nog altijd hoger dan ze waren. Het blijft dus belangrijk om energie te besparen. Hoeveel moet u nu besparen om onder het verbruiksplafond te blijven? Dit kunt u eenvoudig zelf berekenen. Bijvoorbeeld via de tool van Business Insider Nederland.