Wat is een prijsplafond voor energie?

Een prijsplafond voor energie. Wat betekent dit eigenlijk?

Het wordt kouder en de verwarming slaat weer aan. De herfst is in aantocht. Maar is de energierekening nog wel te betalen? Wij snappen dat u zich zorgen maakt. Een grote groep huurders gaat gebukt onder de hoge lasten. 

In 2023 geldt er een prijsplafond op energie voor huishoudens en andere kleinverbruikers. Dit betekent dat zij tot een bepaald gebruik niet meer betalen dan een maximale prijs voor gas, stroom en stadsverwarming. Door dit prijsplafond krijgen de meeste huishoudens korting op hun energierekening.

Het prijsplafond

Een prijsplafond is een maximale prijs die u betaalt voor uw stroom en gas. Dit plafond ligt een stuk lager dan de huidige marktprijzen. Tot een verbruik van 1.200 m3 gas, 2.900 kilowattuur (kWh) elektriciteit en 37 gigajoule (GJ) stadsverwarming gelden in 2023 maximale tarieven. Deze tarieven zijn (inclusief belastingen):

  • € 0,40 per kWh elektriciteit;
  • € 1,45 per m3 gas;
  • € 47,38 per GJ stadswarmte.

De meeste huishoudens krijgen hierdoor korting op hun energierekening. De overheid betaalt deze korting. U hoeft niets te doen om deze korting te krijgen. Boven het 'plafond' van 1200 kuub betaalt u meer, namelijk het tarief wat uw energieleverancier rekent. Zo kunt u dus flink gecompenseerd worden voor de gestegen energierekening.

En hoe zit het met elektriciteit?

Elektriciteit mag straks niet meer duurder zijn dan 0,40 euro per kWh. Dat geldt tot 2900 kWh. Dat is wat een gemiddeld gezin ongeveer gebruikt in een jaar. Als je meer gebruikt, moet je veel meer gaan betalen.

In mijn contract staat een lager tarief

Is het tarief in het contract lager dan het tarief van het prijsplafond? Dan geldt voor het totale verbruik het tarief uit het contract. Niemand is dus duurder uit. Het prijsplafond geldt zowel voor variabele als vaste contracten.

De afrekening

Het prijsplafond geldt van 1 januari tot en met 31 december 2023, maar veel huishoudens krijgen hun jaarlijkse energierekening in de loop van het jaar. Daarom is het maximale verbruik bij het prijsplafond (1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom) verdeeld in 2 delen. 1 deel vóór de jaarlijkse energierekening en 1 deel na de jaarlijkse energierekening.

In de winter wordt er meer energie gebruikt dan in de zomer. Daar is bij deze verdeling rekening mee gehouden.

Rekenvoorbeeld verdeling maximaal verbruik

Een huishouden krijgt op 13 april de jaarlijkse energierekening. Van 1 januari tot en met 12 april mag dit huishouden 610 m3 gas en 976 kWh stroom gebruiken tegen de maximale tarieven van het prijsplafond. Gebruiken zij meer? Dan betalen ze het tarief uit hun energiecontract.

Van 13 april tot en met 31 december mag dit huishouden nog 590 m3 gas en 1.924 kWh stroom gebruiken tegen de maximale tarieven van het prijsplafond. Het maakt niet uit hoe hoog hun verbruik was voordat zij op 13 april de jaarlijkse energierekening kregen. In totaal mogen zij door deze verdeling in 2023 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom gebruiken tegen het maximale tarief van het prijsplafond.

Besparen blijft belangrijk

De prijzen voor gas en elektriciteit zijn voor de meeste mensen nog altijd hoger dan ze waren. Het blijft dus belangrijk om energie te besparen. Hoeveel moet u nu besparen om onder het verbruiksplafond te blijven? Dit kunt u eenvoudig zelf berekenen. Bijvoorbeeld via de tool van Business Insider Nederland.