Wat levert het op?

Veel besparingstips die u leest of hoort vragen eerst een investering. Bijvoorbeeld alle gloeilampen vervangen voor LED-lampen. Bent u hoeveel u precies met deze tips bespaard en of deze u daadwerkelijk geld opleveren? Wij zetten de meest genoemde tips voor u op een rij.

Ledlampen: € 32 per jaar besparing bij 11 lampen (bron milieu centraal)

Gloeilampen zijn al niet meer te koop, maar heb je ze wel allemaal vervangen voor een ledlamp? En wist je dat de halogeenverlichting in de keuken, hal of badkamer ook vervangen kan worden door ledverlichting? Stel, 10 halogeenlampen en 1 gloeilamp branden allemaal ongeveer 2,5 uur per dag. Als u deze vervangt door ledlampen van gemiddeld 4,5 watt, levert dit u een besparing op van € 32,- per jaar.  

Dichten van naden en kieren: besparing € 220 per jaar (www.zetdeknopom.nl)

Niet alleen deuren en ramen zorgen voor tocht, ook de brievenbus of het kruipluik kan kou naar binnen halen. Met tochtstrips, een brievenbusborstel en mogelijk wat kit los je dat makkelijk op. Vergeet daarna niet je huis goed te ventileren voor gezonde lucht! Deze besparing is berekend voor een eengezinswoning met een schuin dak en een HR-ketel. 

Radiatorventilator: besparing € 25 per jaar

Een radiatorventilator is een klein apparaatje dat je onderaan de verwarming kunt plaatsen. Zo’n ventilator zorgt ervoor dat de warmte sneller door uw huis wordt verspreid, wat minder energie kost. Een radiatorventilator werkt alleen op een radiator met een dubbele of driedubbele plaat.

Deurdranger: besparing € 30 per jaar

Wanneer deuren in huis automatisch dichtgaan, houdt u de warmte in die kamer binnen. Ook heeft u zo minder last van tocht. Deze tip helpt u om niet uw hele huis te verwarmen en de deuren goed dicht te houden.

Waterbesparende douchekop: besparing € 85 / jaar volgens www.zetdeknopom.nl

Doucht u al minder dan 5 minuten, maar wilt u nóg meer besparen? Een waterbesparende douchekop gebruikt zo’n 20% minder warm water dan een gemiddelde douchekop. Gemiddeld vebruikt een douchekop 7,7 liter water per minuut. Een waterbesparende douchekop verbruikt 6,3 liter per minuut. Wanneer u 5 tot 6 keer doucht, bespaart een gemiddeld huishouden € 85,-.

Isoleren van de CV-buizen: besparing €40 per jaar

Met buisisolatie is heel eenvoudig gas te besparen. In elke woning zijn er heel veel meters aan verwarmingsbuizen. Al die buizen stralen een hoop warmte uit. Door een aantal meters buis te isoleren, kun je een hoop energie besparen. Dankzij de buisisolatie wordt warmteverlies verminderd. Het is erg makkelijk rondom de verwarmingsbuizen te klemmen en bespaart veel.