Navigatie

Energiebesparing

Energie besparen heeft veel voordelen. U verbruikt minder energie en dat ziet u terug op uw energierekening. Door het verminderen van uw energieverbruik helpt u ook het milieu een handje. Een win-winsituatie dus. Wij geven u graag tips over hoe u energie bespaart.

Veel gevraagd over Energiebesparing

Is mijn woning goed geïsoleerd?

Algemeen

Het energiecertificaat, dat u bij het ondertekenen van uw huurcontract heeft gekregen, geeft inzicht in de energiezuinigheid van uw woning. Daarop kunt u zien welke isolatiemaatregelen al zijn genomen.

Als mijn woning een G-label heeft, kan ik dan energiebesparende maatregelen aanvragen?

Algemeen

Het isoleren en energiezuiniger maken van woningen is onderdeel van het renovatie- en onderhoudsprogramma van Portaal. Informeert u eerst bij Portaal of er plannen zijn om uw woning aan te pakken. Is uw woning voorlopig niet aan de beurt en/of wilt u niet wachten? Dan kunt u via een ZAV-aanvraag toestemming vragen voor isolatiemaatregelen. In sommige gevallen betalen we hier een vergoeding voor.

Ik heb een hoge energierekening, hoe kan dat?

Algemeen

De hoogte van uw energierekening hangt af van de energiezuinigheid van uw woning en hoe u zelf met energie omgaat. Het begint bij inzicht in uw verbruik. Met een slimme meter kunt u elke maand van uw energieleverancier een overzicht krijgen van uw energieverbruik en de geschatte kosten. Sommige energieleveranciers hebben een speciale app en er zijn diverse energieverbruiksmanagers waarmee je heel nauwkeurig inzicht in je energieverbruik krijgt.

Natuurlijk is het fijn als het in huis lekker warm is, maar door slim te verwarmen kunt u veel besparen. Kijk ook of uw huishoudelijke apparaten energiezuinig zijn. Verwarm geen ruimtes waar u niet bent en laat verlichting en apparatuur niet onnodig aan staan.

Op de website van milieucentraal vindt u veel tips om energie te besparen.

Wat kan ik doen om energie te besparen?

Algemeen

Het begint bij inzicht in uw verbruik. Met een slimme meter kunt u elke maand van uw energieleverancier een overzicht krijgen van uw energieverbruik en de geschatte kosten. Sommige energieleveranciers hebben een speciale app en er zijn diverse energieverbruiksmanagers waarmee je heel nauwkeurig inzicht in je energieverbruik krijgt.

Natuurlijk is het fijn als het in huis lekker warm is, maar door slim te verwarmen kunt u veel besparen. Kijk ook of uw huishoudelijke apparaten energiezuinig zijn. Verwarm geen ruimtes waar u niet bent en laat verlichting en apparatuur niet onnodig aan staan. Op de website van milieucentraal vindt u veel tips om energie te besparen.

In veel gemeenten kun je als inwoner via het Energieloket of het Duurzaam Bouwloket een gratis energiebesparingsadvies aanvragen. Soms ontvang je daarbij ook een bespaarbox met energiebesparende producten en materialen. Kijk op de website van uw gemeente welke mogelijkheden er zijn.

In de gemeenten Utrecht, Nieuwegein, Bunnik, Amersfoort en Stichtse Vecht kunt u gratis een Energiebox en energiebesparingsadvies aanvragen via deze link.

Waar kan ik energiebesparingsadvies krijgen?

Algemeen

Op de website van milieucentraal vindt u veel tips om energie te besparen. In veel gemeenten kun je als inwoner via het Energieloket of het Duurzaam Bouwloket een gratis energiebesparingsadvies aanvragen. Soms ontvang je daarbij ook een bespaarbox met energiebesparende producten en materialen. Kijk op de website van uw gemeente welke mogelijkheden er zijn.

In de gemeenten Utrecht, Nieuwegein, Bunnik en Stichtse Vecht kunt u gratis een Energiebox en energiebesparingsadvies aanvragen via deze link.

Wat kan ik zelf doen om mijn energierekening te verlagen?

Algemeen

Er zijn meerdere dingen die u zelf kunt doen om uw energierekening te verlagen. Hieronder zetten wij wat tips voor u op een rij.

 • Dicht kieren en naden en beperk daarmee tocht in huis
 • Sluit alle deuren en verwarm alleen de ruimtes waar u veel bent
 • Zet de verwarming overdag een graadje lager
 • Dichte gordijnen houden alleen warmte in huis beter vast wanneer ze op de vensterbank eindigen
 • Let op: als gordijnen voor de radiator hangen, kan de warmte niet de kamer inkomen en verliest u juist warmte
 • Zet geen bankstel voor de radiator
 • Houd deuren dicht
 • Minder lang douchen
 • Lampen uit en apparaten niet op stand-by laten staan
 • Gebruik een deurdranger of deurveer
 • Gebruik radiatorfolie, deze reflecteert de warmte aan de achterkant van de radiator

Ook zijn er verschillende websites waar u meer adviezen kunt vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op de sites van NLE en Milieu Centraal.