Is mijn woning goed geïsoleerd?
Algemeen
Het energiecertificaat, dat u bij het ondertekenen van uw huurcontract heeft gekregen, geeft inzicht in de energiezuinigheid van uw woning. Daarop kunt u zien welke isolatiemaatregelen al zijn genomen.
Energie besparen heeft veel voordelen. U verbruikt minder energie en dat ziet u terug op uw energierekening. Door het verminderen van uw energieverbruik helpt u ook het milieu een handje. Een win-winsituatie dus. Wij geven u graag tips over hoe u energie bespaart.
Het energiecertificaat, dat u bij het ondertekenen van uw huurcontract heeft gekregen, geeft inzicht in de energiezuinigheid van uw woning. Daarop kunt u zien welke isolatiemaatregelen al zijn genomen.
Het isoleren en energiezuiniger maken van woningen is onderdeel van het renovatie- en onderhoudsprogramma van Portaal. Informeert u eerst bij Portaal of er plannen zijn om uw woning aan te pakken. Is uw woning voorlopig niet aan de beurt en/of wilt u niet wachten? Dan kunt u via Zelf Aangebrachte Verandering (ZAV) toestemming vragen voor isolatiemaatregelen. In sommige gevallen betalen we hier een vergoeding voor.
De hoogte van uw energierekening hangt af van de energiezuinigheid van uw woning en hoe u zelf met energie omgaat. Het begint bij inzicht in uw verbruik. Met een slimme meter kunt u elke maand van uw energieleverancier een overzicht krijgen van uw energieverbruik en de geschatte kosten. Sommige energieleveranciers hebben een speciale app en er zijn diverse energieverbruiksmanagers waarmee je heel nauwkeurig inzicht in je energieverbruik krijgt.
Natuurlijk is het fijn als het in huis lekker warm is, maar door slim te verwarmen kunt u veel besparen. Kijk ook of uw huishoudelijke apparaten energiezuinig zijn. Verwarm geen ruimtes waar u niet bent en laat verlichting en apparatuur niet onnodig aan staan.
Op de website van milieucentraal vindt u veel tips om energie te besparen.
Het begint bij inzicht in uw verbruik. Heeft u een slimme meter? Dan krijgt u elke maand van uw energieleverancier een overzicht van uw energieverbruik en de geschatte kosten. Sommige energieleveranciers hebben een speciale app en er zijn diverse energieverbruiksmanagers waarmee u heel nauwkeurig inzicht in uw energieverbruik krijgt.
Heeft u moeite om uw hoge energietoeslag te betalen? Misschien heeft u recht op een energietoeslag van ongeveer €1.300,-. Kijk voor de voorwaarden en het aanvraagformulier op de website van uw gemeente.
Natuurlijk is het fijn als het in huis lekker warm is, maar door slim te verwarmen kunt u veel besparen. Kijk ook of uw huishoudelijke apparaten energiezuinig zijn. Verwarm geen ruimtes waar u niet bent en laat verlichting en apparatuur niet onnodig aan staan. Op de website van milieucentraal vindt u veel tips om energie te besparen.
Sommige gemeenten hebben eigen initiatieven, bijvoorbeeld:
In veel gemeenten kunt u als inwoner via het Energieloket of het Duurzaam Bouwloket een gratis energiebesparingsadvies aanvragen. Soms ontvangt u daarbij ook een bespaarbox met energiebesparende producten en materialen. Kijk op de website van uw gemeente welke mogelijkheden er zijn.
Via website Energiebox vraagt u in de gemeenten Utrecht, Nieuwegein, Bunnik en Stichtse Vecht gratis een Energiebox aan en advies over energiebesparing.
Energiebank Nederland
Energiebank Nederland helpt u met energie besparen en u kunt gebruik maken van een energiecoach.
Energiebank regio Arnhem
Woont u in Arnhem of Rheden en komt u in aanmerking voor een GelrePas? Of heeft u een laag (minimum) inkomen? Dan kan de Energiebank regio Arnhem u helpen met energiebesparende maatregelen.
Gedurende een aantal maanden bezoekt een energiecoach u een paar keer. De coach geeft tips hoe u het beste energie kunt besparen. Ook krijgt u een gratis pakket met materialen die energie besparen, zoals tochtstrips voor ramen en deuren, radiatorfolie en zuinige lampen. Deze brengt u samen met de coach in huis aan. Een energiecoach aanvragen kan via de website van de Energiebank regio Arnhem.
Hoort u niet bij deze doelgroep maar wilt u wel hulp, neem dan contact op met Arnhem Aan.
Amersfoort: geldcheck033
Woont u in Amersfoort en heeft u een laag inkomen en steeds geldstress? Dan kunt u contact opnemen met de coach Participatie en Inkomen. Mail naar cpi@amersfoort.nl of bel 14 033. En kijk eventueel voor meer informatie op www.geldcheck033.nl.
Inloop GOOS Geld Op Orde Soest
Komt u aan het eind van de maand niet uit met uw geld en stapelen de rekeningen zich op? Dan kunt u iedere dinsdag, woensdag en donderdag terecht bij Inlooppunt GOOS ‘Geld Op Orde Soest’.
Er zijn meerdere dingen die u zelf kunt doen om uw energierekening te verlagen. Hieronder zetten wij wat tips voor u op een rij.
Ook zijn er verschillende websites waar u meer adviezen kunt vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op de sites van NLE en Milieu Centraal.
De zonnepanelen op uw dak wekken stroom op. Soms wekken uw zonnepanelen meer stroom op dan u verbruikt. De stroom die u niet gebruikt, gaat terug naar uw energieleverancier. We noemen dit ‘terugleveren’.
Sommige energieleveranciers berekenen hier kosten voor, anderen niet. Dit verschilt per energieleverancier. Let dus goed op wat er in uw energiecontract staat.
Loopt uw energiecontract af en moet u het verlengen? Dan kunt u gratis overstappen naar een andere leverancier. Dit is een goed moment om energieleveranciers te vergelijken. Op vergelijkingswebsites zoals Pricewise en Independer ziet u welk energiecontract het beste bij uw situatie past. Dat kan een hoop geld schelen.
Ook met terugleverkosten zijn zonnepanelen voordelig voor u. De terugleverkosten zijn lager dan de prijs die u betaalt aan uw energieleverancier voor stroom. Zet uw zonnepanelen dus niet uit. Dat is altijd nadelig. U mist dan het voordeel op uw zonnestroom.
Het meeste voordeel heeft u als u de elektriciteit verbruikt op het moment dat de zon schijnt. Zet uw wasmachine, droger, vaatwasmachine en andere elektrische apparaten aan als overdag de zon schijnt. U gebruikt de stroom die de zonnepanelen opwekken dan direct. U levert dan minder elektriciteit terug aan het elektriciteitsnet. En u betaalt dan minder terugleverkosten. Op die manier heeft u het meeste voordeel van uw zonnepanelen.
Als de zon schijnt, wekken veel zonnepanelen tegelijk veel elektriciteit op. Er is dan te veel elektriciteit op het elektriciteitsnet die niet wordt gebruikt. Dat is duur voor de energiemaatschappijen en netbeheerders. Zij willen dat huishoudens zoveel mogelijk elektriciteit gebruiken op hetzelfde moment als dat de elektriciteit wordt opgewekt. Om huishoudens te stimuleren rekenen steeds meer energieleveranciers terugleverkosten. U betaalt dan kosten over de elektriciteit die u teruglevert aan het elektriciteitsnet. Eerder deden energiebedrijven dit niet. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw energieleverancier.
Loopt uw energiecontract af en moet u het verlengen? Dan kunt u gratis overstappen naar een andere leverancier. Dit is een goed moment om energieleveranciers te vergelijken. Op websites zoals Pricewise en Independer ziet u welk energiecontract het beste bij uw situatie past. Dat kan een hoop geld schelen.