Navigatie

Energiebesparing

Energie besparen heeft veel voordelen. U verbruikt minder energie en dat ziet u terug op uw energierekening. Door het verminderen van uw energieverbruik helpt u ook het milieu een handje. Een win-winsituatie dus. Wij geven u graag tips over hoe u energie bespaart.

Veel gevraagd over Energiebesparing

Is mijn woning goed geïsoleerd?

Het energiecertificaat, dat u bij het ondertekenen van uw huurcontract heeft gekregen, geeft inzicht in de energiezuinigheid van uw woning. Daarop kunt u zien welke isolatiemaatregelen al zijn genomen.

Als mijn woning een G-label heeft, kan ik dan energiebesparende maatregelen aanvragen?

Het isoleren en energiezuiniger maken van woningen is onderdeel van het renovatie- en onderhoudsprogramma van Portaal. Informeert u eerst bij Portaal of er plannen zijn om uw woning aan te pakken. Is uw woning voorlopig niet aan de beurt en/of wilt u niet wachten? Dan kunt u via een ZAV-aanvraag toestemming vragen voor isolatiemaatregelen. In sommige gevallen betalen we hier een vergoeding voor.

Ik heb een hoge energierekening, hoe kan dat?

De hoogte van uw energierekening hangt af van de energiezuinigheid van uw woning en hoe u zelf met energie omgaat. Het begint bij inzicht in uw verbruik. Met een slimme meter kunt u elke maand van uw energieleverancier een overzicht krijgen van uw energieverbruik en de geschatte kosten. Sommige energieleveranciers hebben een speciale app en er zijn diverse energieverbruiksmanagers waarmee je heel nauwkeurig inzicht in je energieverbruik krijgt.

Natuurlijk is het fijn als het in huis lekker warm is, maar door slim te verwarmen kunt u veel besparen. Kijk ook of uw huishoudelijke apparaten energiezuinig zijn. Verwarm geen ruimtes waar u niet bent en laat verlichting en apparatuur niet onnodig aan staan.

Op de website van milieucentraal vindt u veel tips om energie te besparen.

Wat kan ik doen om energie te besparen?

Het begint bij inzicht in uw verbruik. Met een slimme meter kunt u elke maand van uw energieleverancier een overzicht krijgen van uw energieverbruik en de geschatte kosten. Sommige energieleveranciers hebben een speciale app en er zijn diverse energieverbruiksmanagers waarmee je heel nauwkeurig inzicht in je energieverbruik krijgt.

Natuurlijk is het fijn als het in huis lekker warm is, maar door slim te verwarmen kunt u veel besparen. Kijk ook of uw huishoudelijke apparaten energiezuinig zijn. Verwarm geen ruimtes waar u niet bent en laat verlichting en apparatuur niet onnodig aan staan. Op de website van milieucentraal vindt u veel tips om energie te besparen.

In veel gemeenten kun je als inwoner via het Energieloket of het Duurzaam Bouwloket een gratis energiebesparingsadvies aanvragen. Soms ontvang je daarbij ook een bespaarbox met energiebesparende producten en materialen. Kijk op de website van uw gemeente welke mogelijkheden er zijn.

In de gemeenten Utrecht, Nieuwegein, Bunnik, Amersfoort en Stichtse Vecht kunt u gratis een Energiebox en energiebesparingsadvies aanvragen via deze link.

Waar kan ik energiebesparingsadvies krijgen?

Op de website van milieucentraal vindt u veel tips om energie te besparen. In veel gemeenten kun je als inwoner via het Energieloket of het Duurzaam Bouwloket een gratis energiebesparingsadvies aanvragen. Soms ontvang je daarbij ook een bespaarbox met energiebesparende producten en materialen. Kijk op de website van uw gemeente welke mogelijkheden er zijn.

In de gemeenten Utrecht, Nieuwegein, Bunnik, Amersfoort en Stichtse Vecht kunt u gratis een Energiebox en energiebesparingsadvies aanvragen via deze link.