Woning opleveren: inspectie afspraak

Als u gaat verhuizen is het belangrijk dat u de woning netjes en schoon achterlaat. 

Let op: wij hebben maatregelen genomen tegen de verspreiding van het coronavirus. Zie de eerste veelgestelde vraag hieronder voor meer informatie. Bekijk daarnaast onze speciale instructiefilm, zodat u weet hoe u de woning aan ons moet teruggeven.

Veel gevraagd over Woning opleveren: inspectie afspraak

Ik heb mijn huur opgezegd. Komt er nog iemand langs om de woning te inspecteren?

Als u gaat verhuizen moet u het huis leeg, schoon en zonder schade aan ons teruggeven. Normaal gesproken komt een medewerker twee keer bij u langs tijdens een voor- en eindinspectie.

Omdat wij maatregelen nemen tegen de verspreiding van het coronavirus, verlopen de voor- en eindinspectie anders dan gebruikelijk. Hieronder leest u wat dit voor u betekent.

Voorinspectie
Een medewerker komt nu niet bij u langs, maar neemt telefonisch contact met u op. U neemt in het telefoongesprek samen met onze medewerker alle belangrijke punten door die u geregeld moet hebben, voor u de woning aan ons teruggeeft. Uw vragen kunt u gerust stellen tijdens het gesprek, zodat u weet waar u aan toe bent. 

Bekijk ook de speciale instructiefilm waarin wij u duidelijk uitleggen wat u moet doen, voor u de woning verlaat.

Eindinspectie
Wij voeren direct een eindinspectie uit nadat u de sleutels aan ons hebt teruggegeven en daarna ontvangt u van ons bericht of alles in orde is. Er zijn hiervoor twee mogelijkheden:

  • U levert de sleutels in bij de woning die u verlaat. Dat doet u op het eerder afgesproken moment van de eindinspectie. Onze medewerker is dan ook aanwezig en hierbij houden wij ons aan de richtlijnen van het RIVM, zoals het houden van gepaste afstand.

  • U levert de sleutels in. In dat geval maakt u afspraken met onze medewerker over waar en wanneer u de sleutels in kunt leveren.

Tijdens de telefonische voorinspectie spreekt u met onze medewerker af op welke van de twee bovenstaande manieren u de sleutels teruggeeft.

 

Kan een woninginspecteur mijn woning alvast beoordelen voordat ik mijn huur heb opgezegd?

Nee, dit is helaas niet mogelijk. Zodra u de huur heeft opgezegd, ontvangt u van ons een bevestigingsbrief. Daarin geven wij aan wanneer de voor- en eindinspectie plaats zullen vinden. De woninginspecteur zal bij de voorinspectie aangeven wat u nog moet veranderen voor u de woning verlaat en controleert dit bij de eindinspectie.

Als u op voorhand wilt weten waar u rekening mee moet houden bij het correct opleveren van de woning, kunt u de checklist 'ga zelf eenvoudig na of u uw woning in goede staat achterlaat' doornemen.

Ik heb een afspraak met Portaal voor een voorinspectie of eindinspectie van mijn woning. Kan ik de afspraak nog verzetten?

Voorinspectie
Deze eerste inspectie kunt u in bijzondere gevallen tot 24 uur voor de afspraak verzetten. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice.

Als niemand aanwezig is tijdens de afspraak, dan kunnen wij voorrijkosten bij u in rekening brengen.

Eindinspectie
De afspraak voor de eindinspectie kunt u helaas niet verzetten. U kunt de afspraak wel door iemand anders laten overnemen. U moet deze persoon dan een machtigingsbrief meegeven. Vergeet niet uw naam, de naam van de waarnemer, de datum en handtekeningen van u beiden in de machtiging te zetten. De waarnemer geeft de machtiging aan de woninginspecteur. Hij of zij en moet ook een legitimatiebewijs (ID/rijbewijs) laten zien.

Kan iemand anders de inspectie van mij overnemen?

Ja dat kan. U moet deze waarnemer dan een machtigingsbrief meegeven. Vergeet niet uw naam, de naam van de waarnemer, de datum en handtekeningen van u beiden in de machtiging te zetten.

De waarnemer geeft de machtiging bij de inspectie aan de woninginspecteur. Hij of zij moet ook een legitimatiebewijs (ID/rijbewijs) laten zien.

Mijn woning is al helemaal leeg en opgeruimd, is een voorinspectie nog nodig?

Ja, een voorinspectie is bij een huuropzegging altijd verplicht. De woninginspecteur doorloopt met u samen de woning en vertelt u wat er eventueel nog moet worden veranderd voordat de eindinspectie plaatsvindt. U kunt de voorinspectie dus niet annuleren.

Er staan losse kasten in mijn woning die ik niet gebruik. Mag ik die wegdoen?

Ja, dat mag.