Nieuwe buren ontmoeten elkaar massaal op Burendag bij feestelijke opening NDW21

De Nijmeegse wethouders Noël Vergunst en Cilia Daemen openden samen met bestuurders van de Nijmeegse corporaties en Bindkracht 10 zaterdag officieel de nieuwe stadsbuurt NDW21. Dat deden ze samen met bewoners en medewerkers van HEEM, Bindkracht10, gemeente Nijmegen en alle Nijmeegse corporaties. NDW21 is de eerste woonbuurt van het ontwikkelgebied Winkelsteeg waar de komende jaren nog eens 6.000 woningen worden gebouwd. En die woningen zijn nu hard nodig, want het vinden van een goedkope woning op de krappe Nijmeegse woningmarkt is al moeilijk genoeg! Na het officiële gedeelte was er een expeditie door de buurt en daarna tal van activiteiten zoals een salsa-workshop, muziekoptredens en uiteraard heerlijk genieten van wat eten en drinken.

NDW21 is direct ook een heel bijzondere locatie op het voormalig bedrijventerrein aan de Nieuwe Dukenburgseweg. NDW21 heeft zeven flexibele woongebouwen met 489 appartementen variërend van 20 tot 60 vierkante meter. De buurt heeft een grote variëteit aan bewoners met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar: studenten, starters, kleine gezinnen en statushouders. Sommigen wonen alleen, andere wonen samen. Iedereen is hier welkom en met elkaar bouwen we een gemeenschap. Zoals Noël Vergunst zei bij het interview: “We hebben hier aandacht voor het verbinden van de bewoners in een groene omgeving. Dit kan bijvoorbeeld op de ontmoetingsplaats Heem van Stichting De Broederij met ondersteuning van Bindkracht 10.”

Samen werken aan een groene, bloeiende buurt

Om met al deze bewoners van NDW21 een bruisende stadsbuurt te maken, waar mensen oog hebben voor elkaar, is tijd nodig. De buurt is dan ook nog (lang) niet ‘af’ en daar moeten we samen aan werken. Daar geloven de initiërende partijen in. De Nijmeegse corporaties Portaal, SSH&, Talis, Woonwaarts gingen ervoor de samenwerking aan met de gemeente Nijmegen en betrokken instanties die nodig zijn om van NDW21 een succes te maken.

Op NDW21 zijn een community builder en een buurtverbinder actief; Maarten Bevers en Mirjam Verheem. Voordat bewoners hun intrek namen in de woongebouwen organiseerden zij kennismakingsbijeenkomsten. Vanuit het buurtkantoor in een van de woongebouwen nemen zij het initiatief voor diverse activiteiten. Ze enthousiasmeren bewoners om hieraan deel te nemen. Ook heeft NDW21 een bewonerscommissie waarvan acht enthousiaste en betrokken huurders het bestuur vormen.

Bewoners maken samen de buurt

Bewoners Collin en Sezen vertelden over wat zij zoal doen als oprichtingsbestuur van de bewonersvereniging: “Naast het bestuur vormgeven en de taken helder krijgen, zijn we ook al behoeften en wensen van bewoners aan het inventariseren en helpen om deze te verwezenlijken.” Zo richt Sezen zich vooral op de ouders met kinderen in de wijk, omdat ze zelf ook een kindje heeft. Eén van de wensen is een speeltuin in de wijk, daar gaat ze zich hard voor maken.

Ze vertelden ook over het ‘solliciteren’ voor een woonplek. Dit was wel even wennen, maar beiden hadden een prettig gesprek met de ‘selectiecommissie’ en waren ontzettend blij dat ze op deze manier een kans kregen op een thuis. Sezen was tot tranen geroerd toen ze eraan terugdacht, omdat zij en haar man al een kleintje hadden, maar nog steeds geen plek om te wonen.

Heem, de plaats voor ontmoeting in NDW21

Bij de ingang van NDW21 ligt HEEM, waar tijdens Burendag enthousiast door heel veel bewoners werd deelgenomen aan openingsfestiviteiten. Bij HEEM staat de ontmoeting en verbinding centraal. Een creatieve en groene broedplaats midden in de wijk. Bewoners én buren kunnen hier ook samen koffiedrinken. Wekelijks serveert HEEM de HEEMhap: je eet mee met wat de pot schaft. Ook kunnen bewoners hun favoriete gerecht koken voor de buurt. Zo ontdekken ze samen de verschillende smaken uit de wijk.

In de nieuwe stadsbuurt is nieuw aangeplant groen; er staan straks fruitbomen, struiken en gras. HEEM zet zich, samen met de corporaties, in om van NDW21 een ‘eetbare buurt’ te maken. De oogst kan vervolgens verwerkt worden in de wekelijkse HEEMhap. Ook vind je picknickbanken en een basketbalveld in de openbare ruimte. Dit zorgt voor spontane ontmoetingen.

Sezen en Collin: “We zien dat bewoners elkaar wel vriendelijk gedag zeggen en er zijn ook al wat appgroepjes voor bijvoorbeeld gezelschapsspelletjes, maar de interactie tussen de bewoners mag nog wel groeien. HEEM is een fijne plek om samen te komen, bij bijvoorbeeld de HEEM-hap.”

Bouwen aan een gemeenschap kost tijd

Vanaf het eerste begin wordt er dus gewerkt aan het bouwen aan gemeenschap, een gemengde, geïntegreerde wijk. Maar met al die verschillende type bewoners en culturen kost dat wel tijd. Wennen aan elkaar en elkaar begrijpen kost nu eenmaal tijd. Daarom zitten de corporaties en de organisaties er bovenop om van samen wonen in NDW21 een succes te maken. De buurt is dan ook nog (lang) niet ‘af’ en daar moeten we samen aan werken.