Portaal Draagt Bij 2023

PORTAAL DRAAGT BIJ-WEEK van 22 T/M 28 MEI 2023

Verven, opruimen en bloemen poten

Terugblik op Portaal draagt bij-week 2023

De Portaal draagt bij-week was ook in 2023 een succes. Meer dan 100 collega’s hebben samen met bewoners en buurtkinderen de handen uit de mouwen gestoken en de kwast, het tuinschepje of de veger ter hand genomen. Het resultaat mag er zijn: opgeknapte tuinen, geschilderde ontmoetingsruimten en bergingen, kunstwerken geschilderd, spelletjes gespeeld en muziek laten klinken. Allemaal voor onze bewoners. Want wij vinden het belangrijk om bij te dragen aan fijn wonen. We laten het niet alleen bij mooie woorden maar hebben daadwerkelijk de daad bij het woord gevoegd. Bewoners blij, wij blij.

Bekijk hier een korte sfeerimpressie van de Portaal draagt bij-week 2023 (duur: 2.13 minuut)!

Zie hieronder het liveblog dat we gedurende de week hebben bijgehouden:

Zondag 28 mei

Portaal Draagt Bij-week - Dag 7 en tevens laatste dag: In Utrecht is de week afgesloten met  een klassiek miniconcert aan de St. Ludgerusstraat. Acht studenten van de HKU vormen samen Camerata Utricia. Een aantal van hen woont aan de St. Ludgerusstraat. Samen hebben zij dit concert geïnitieerd en Portaal en de Tussenvoorziening gevraagd dit initiatief te ondersteunen. Doen we natuurlijk graag, want het past prachtig binnen onze missie 'Bijdragen aan goed samenleven'. Juist ook omdat het samen met bewoners en netwerkpartners is. Een mooie afsluiter van de Portaal Draagt Bij-week 2023.

Zaterdag 27 mei

Dag 6 van de Portaal Draagt Bij-week sluiten we in Arnhem af met een opruimactie in de wijk De Laar. Deze actie is volledig geïnitieerd door de bewoners en ondersteund door de Gemeente Arnhem, De Energiebank regio Arnhem, onze groenpartner BIJDA en Portaal. Naast de containers, de groenwerkzaamheden, de luchtkussens en creatieve activiteiten van De Kunstfactorij voor de kinderen, was er natuurlijk ook voor lekkers te eten en drinken gezorgd. En het prachtige weer werkte natuurlijk ook mee ☀️

Vrijdag 26 mei

Dag 5 van de Portaal Draagt Bij-week stond in het teken van twee projecten in Arnhem. In de wijk Sint Marten werden regentonnen geplaatst. Dit was op initiatief van de bewoners en in samenwerking met de gemeente Arnhem en Portaal. De regentonnen zijn ontworpen en geplaatst door Leo Otten van Lus voor het oog. Natuurlijk werd de plaatsing feestelijk gevierd met wat lekkers van een lokale ondernemer!

In het buurthuis van de Rijnlandflat verzamelde zich einde middag bewoners voor een bingo met prachtige prijzen, lekkernijen en gezelligheid.

We hebben weer veel blije gezichten gezien vandaag en daar gaat het uiteindelijk om!

Donderdag 25 mei

Dag 4 van de Portaal Draagt Bij-week zorgde ook weer voor veel reuring. In Amersfoort zijn galerijen en vijver schoongemaakt en zomerbloeiers uitgedeeld om op de balkons te hangen. Bewoners waardeerden het zeer.

In Nijmegen is een oude ontmoetingsruimte voor bewoners in Zwanenveld opgeknapt. De een maakte schoon, de ander streek de muren voor en weer een ander gaf er een mooie kleur aan. Onze vakmannen controleerden de electra en sloten een nieuwe WC aan. Ondertussen kwamen de buurtbewoners een kijkje nemen. Duidelijk werd dat iedereen enorm blij is met deze ontmoetingsruimte. Binnenkort is er overleg met de buurtbewoners hoe het werk dat nog gedaan moet worden, afgemaakt wordt. 

In Utrecht en Soest zijn de werkzaamheden nu echt afgerond. In Utrecht fleurt een prachtige kersenbloesem de berging op en in Soest een draak een saaie muur. Als afsluiter was daar in de middag een heuse frietkraam. Dat ging er goed in bij de bewoners. Het was druk bezocht en werd enorm gewaardeerd.

Hieronder een impressie van dag 4:

In Utrecht:

In Nijmegen:

In Amersfoort:

In Soest:

Woensdag 24 mei

Op dag 3 van de Portaal Draagt Bij week waren er maar liefst drie steden aan de beurt: Arnhem, Soest en Leiden. Met een heerlijk zonnetje werd het een hele gezellige dag! 

In Arnhem werd een trappenhuis van een appartementencomplex aan de Doeffstraat aangepakt. Het trappenhuis kreeg een nieuwe lik verf en werd helemaal opgefrist. Voor de bewoners van de Krammerstraat stonden we klaar met een barista met koffie/thee en lekkers. Dit was een mooie gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.

In Soest werd verder gewerkt aan de prachtige muurschildering, maar ook waren er allerlei leuke activiteiten voor de kinderen. 

In Leiden gingen we aan de slag bij de Sperwerhorst in Slaaghwijk: er werden nieuwe planten in de plantenbakken gezet, de geveltuinen werden netjes bijgewerkt, er werd papier en afval geprikt en tot slot een voetbaltoernooi met kinderen uit de buurt! De middag werd feestelijk afgesloten met een kleine prijsuitreiking en ijsjes.

Morgen gaan we aan de slag in Amersfoort en Utrecht!

Dinsdag 23 mei

Vandaag was het weer een mooie dag in Utrecht en Soest. Iets minder zonnig, maar dat mocht de pret niet drukken. Er deden vandaag ook een paar bewoners mee. Ze waren heel blij met de verbeteringen.

Morgen zijn we ook in Leiden en Arnhem bezig.

Maandag 22 mei

Onder het genot van een heerlijk zonnetje en temperaturen van meer dan 20 gr., zijn we gestart in Soest en Utrecht. Er is hard gewerkt: zo is de muurschildering in Soest al een heel eind op dreef en zit de berging in Utrecht alweer mooi in de grondverf. Onder het harde werken door was er tijd voor een kop koffie en appeltaart met de bewoners. Hieronder een indruk van het harde werk in Soest en daaronder van Utrecht:  

Zondag 21 mei

Maandag 22 mei tot en met zondag 28 mei vindt de Portaal Draagt Bij-week plaats. Als Portaal willen wij bijdragen aan wijken en buurten waar mensen zich thuis voelen en naar elkaar omkijken. De leefbaarheid in veel wijken staat onder druk. Wij willen als Portaal inclusieve buurten creëren waar mensen met uiteenlopende achtergronden zich met elkaar en hun buurt verbonden voelen.

Een manier om het niet alleen bij mooie woorden te laten en er concreet invulling aan te geven, is de zogenoemde Portaal Draagt Bij-week. Deze week vindt dit jaar voor de derde keer plaats in de regio’s waar Portaal actief is, te weten Amersfoort/Soest, Arnhem, Leiden, Nijmegen en Utrecht. In elke regio organiseren wij evenementen waar medewerkers en bewoners met elkaar aan de slag gaan om fijn te wonen.

Hoe gaan we bijdragen aan goed samenleven?

Amersfoort

In Amersfoort gaan we op donderdag 25 mei met de bewoners van het seniorencomplex Graaf Willem een gemeenschappelijke binnentuin zomerklaar maken en de galerij schoonmaken. Als klap op de vuurpijl gaan we aan de bewoners ook nog zomerbloeiers uitdelen.

Arnhem

In Arnhem hebben we diverse activiteiten op verschillende dagen. Zo gaan we een ontmoetingstuin inrichten; een tuin die ter beschikking is gesteld door een bewoner. Verder gaan we schilderen in de Doefstraat en op vrijdagmiddag 26 mei spelen we bingo met bewoners.

Leiden

Op woensdag 24 mei organiseren we in Leiden meerdere activiteiten in de Sperwerhorst in Slaaghwijk. Daar worden plantenbakken gevuld, papier geprikt, geveltuinen aangepakt en om nog meer verbinding te creëren sluiten we af met een voetbaltoernooitje.

Nijmegen

In Nijmegen gaan we een ontmoetingsruimte in Zwanenveld schoonmaken, opknappen en inrichten. De ruimte staat al een aantal jaren leeg en wordt door ons teruggegeven aan de bewoners om weer te gebruiken voor activiteiten en om elkaar te ontmoeten. We gaan samen met de bewoners uit de wijk de leegstaande ruimte transformeren en er een fantastische ontmoetingsplek van maken. Een mooie activiteit om ontmoeting met en tussen bewoners te stimuleren.

Soest

In Soest hebben we een kunstenaars gevraagd een kunstwerk te ontwerpen voor een saaie grijze muur onder een flatgebouw in Smitsveen. Kunstenares Ilse Blommenstein heeft een ontwerp gemaakt van 20 meter lang en 2,5 meter hoog. Van maandag 22 mei tot en met donderdag 25 mei wordt eraan gewerkt. Donderdagmiddag sluiten we af met een heuse frietkraam voor bewoners en staan de vakmannen van Portaal klaar voor een laatste klusje in huis van onze bewoners.

Utrecht

In Utrecht gaan we op diverse dagen een centrale bergingsgang aangenamer maken voor bewoners. Uiteindelijk krijgt de bergingsgang een gezellige en frisse kersenbloesem uitstraling waardoor ontmoeten een stuk gezelliger wordt. En last but nog least gaan we op zondag 28 mei in Zuilen meehelpen bij een klassiek concert. Door en voor bewoners van het St. Ludgerushof wordt er door acht HKU-studenten een open air concert gegeven. Portaal zorgt voor de tent, stoelen, tafels en hand- en spandiensten. Het concert is openbaar toegankelijk.

Mensen verenigen

Bijdragen aan goed samenleven begint met elkaar ontmoeten, elkaar leren kennen en open staan voor elkaar. Dat geldt voor onze medewerkers onderling, maar ook voor onze bewoners. We maken ons sterk ervoor dat bewoners naar elkaar omkijken en verantwoordelijkheid nemen voor hun buurt of wijk. De Portaal draagt bij-week kan hiertoe een zetje zijn. We geloven erin dat het werkt: mensen verenigen die hun steentje bij willen dragen en iedereen een plek bieden om te fijn te wonen en te groeien. Daarom organiseren we een Portaal Draagt Bij-week in diverse steden.

Meer weten, meedoen of komen kijken?

U bent van harte welkom om een kijkje te nemen bij of mee te doen aan een van onze activiteiten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze communicatieadviseurs in de regio.

Kijk hier voor meer informatie over onze missie Bijdragen aan goed samenleven.