Renovatie naar energielabel A voor 19 -eeuwse woningen in de Haver- en Gorterstraat

Volgend jaar winter zitten de bewoners van de Haver- en Gorterstraat in Leiden er warm bij. Meer dan 95% van alle bewoners stemde in met het renovatievoorstel, waarbij de deels monumentale woningen van Portaal in de binnenstad, energiezuiniger gemaakt worden en energielabel A krijgen. Ook gaat Portaal onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. 

De woningen zijn gebouwd in 1881 en ontworpen door de Leidse architect W.C. Mulder. Opvallend zijn de versiering met een lichtere kleur baksteen en de stenen in zaagtand patroon onder de dakgoot. De bewoners waarderen de ligging, op een rustige plek in het bruisende centrum van Leiden. Een deel van de woningen is gemeentelijke monument. Echter zijn de woningen toe aan een opknapbeurt en Portaal wil klachten over tocht en vocht graag oplossen.

Minder energieverbruik
VIOS Bouw, die samen met Portaal het plan maakte, gaat in het voorjaar van 2022 flink aan de slag om de klachten van de bewoners te verhelpen. De aannemer gaat de buitengevel, de daken en bergingsgangen isoleren, de aluminium kozijnen vervangen voor houten kozijnen met goed isolerend glas (HR++ glas), dakkoepels en buitendeuren vervangen, het hang- en sluitwerk op orde brengen, elektra-, water- en gasleidingen controleren en vervangen als deze niet meer voldoen en het houtwerk buiten schilderen. De woningen krijgen mechanische ventilatie die voor een goede luchtcirculatie zorgt. Ook wordt er een aansluiting gemaakt voor elektrisch koken. Het gas blijft in de binnenstad voorlopig aangesloten, dus bewoners kunnen zelf kiezen hoe ze graag willen koken. Op de platte daken van de uitbouwtjes komt een groen dak. Deze zorgt in de zomer voor verkoeling in de straat en bij hevige regenval voor een geleidelijk waterstroom naar het riool. Door de isolatie gaan de woningen naar energielabel A waardoor het energieverbruik daal. Voor de renovatiewerkzaamheden vraagt Portaal een huurverhoging. Dit bekent dat de huur stijgt en het energieverbruik daalt bij een gelijkblijvende gezinssituatie en verbruiksgedrag.

Kwaliteit en comfort
Voor het eerste voorstel haalde Portaal geen draagvlak. Samen met de klankbordgroep is nog eens kritisch naar het plan gekeken. Manager Volkshuisvesting Jet Bicker Caarten: “Het is niet eenvoudig om monumentale woningen te verduurzamen. Wij zijn dan ook heel erg blij dat we met instemming van de bewoners straks betere kwaliteit en comfort kunnen realiseren. En dat met behoud van de charme en uitstraling van dit fijne straatje in Leiden.”

Behoud van authentieke historische details
De uitstraling van de woningen wordt teruggebracht naar de oorspronkelijke negentiende-eeuwse staat. Portaal heeft een historisch onderzoek laten uitvoeren en Erfgoed Leiden heeft bepaald hoe de aannemer het werk aan de kozijnen en het schilderwerk moeten uitvoeren om zoveel als mogelijk de oorspronkelijke staat terug te brengen. Door middel van een kleurenonderzoek is achterhaald welke kleuren in het verleden zijn toegepast. In de houten kozijnen komt HR++ glas met een authentieke vlakindeling. Na de renovatie zijn de woningen in uitstraling en comfort sterk verbeterd en toekomstig bestendig. Karakteristiek wonen maar met de wensen van deze tijd. Meer informatie leest u op www.portaal.nl/projecten.