De Saffier

Dit project is gevestigd in voormalig verzorgingshuis Tolsteeg. De veranderingen in de zorg leidden tot sluiting van het verzorgingshuis. Er is een groeiend te kort aan betaalbare starters- en studentenwoningen. De gemeente Utrecht heeft ontheffing gegeven om de maatschappelijke bestemming gedurende tien jaar om te zetten in een woonbestemming.

De Saffier is een tijdelijk woonproject van Socius https://www.sociuswonen.nl/projecten/de-saffier/ en Portaal. Hier wonen jong en oud samen onder een dak.

Bewoners

De jongeren wonen in het voormalig verzorgingshuis. Aanmelding kan via Socius. De ouderen wonen in appartementen die Portaal verhuurt via Woningnet. Het is de bedoeling ook enkele jongere statushouders te huisvesten, evenals jongeren die uitstromen uit de jeugdzorg. Inschrijving via de website van Socius.

Locatie

Hoograven, Utrecht

Aantal woningen

160 woningen voor jongeren

155 appartementen voor ouderen

Type woningen

Studio’s en kamers

Huurprijs

Van 375 tot 710 euro

M2

Wisselend

Partners

Portaal, Socius

Start

2015 start verhuur

Looptijd

10 jaar

 

Beheer en (zelf)organisatie

Socius is verantwoordelijk voor het beheer van de gezamenlijke voorzieningen, zoals de receptie, kapper, restaurant en activiteitenruimte. In het restaurant worden ook activiteiten georganiseerd die voor buurtbewoners toegankelijk zijn. De jongere bewoners voeren hier taken uit, naast individuele contacten tussen oudere en jongere bewoners.

Succesfactoren

In een vroeg stadium draagvlak creëren vergemakkelijkt het proces. Daarom vroegtijdig in gesprek gaan met belanghebbenden en buurtbewoners. Dit gebouw leent zich uitstekend voor de combinatie van jong en oud. Door deze invulling krijgt de buurt een nieuwe impuls.

Het project is tot stand gekomen met behulp van crowdfunding. De investeerders ontvangen een goed rendement én dragen tegelijkertijd bij aan een maatschappelijk project.