Parana

In april 2014 werd in Overvecht in Utrecht woonvoorziening Parana geopend. Samen met de Tussenvoorziening hebben wij dit plan ontwikkeld. Daarmee is Parana het tweede gemengd wonen project in Utrecht waar ex-daklozen gehuisvest worden met huurders die ervoor kiezen om hier te wonen. De positieve ervaringen met ’t Groene Sticht gaven veel vertrouwen voor een nieuw project.

Bewoners

Aanvankelijk was het de bedoeling om een ‘werkhotel’ voor jongeren te realiseren. In overleg met de gemeente Utrecht en de Tussenvoorziening bleek er meer behoefte aan opvang en huisvesting voor ex-daklozen. Hier vinden zij woonruimte en rust om hun leven weer op de rit te krijgen. Als dat lukt, stromen zij door naar bijvoorbeeld Place2BU (zie ander project).

Veel daklozen hebben op straat ervaren dat mensen van hen wegkijken. Parana kan bijdragen aan herstel als je met buren komt te wonen bij wie je welkom bent, die je gedag zeggen, een praatje maken en gezamenlijke activiteiten organiseren. In een prettige woonomgeving krijgen zij makkelijker weer de regie over hun leven. Een belangrijke voorwaarde is om verbinding met en tenminste draagvlak in de buurt te creëren voor een dergelijke woonvoorziening. De drie leidende begrippen zijn daarom: contact maken, draagkracht en draagvlak. Er is veel geïnvesteerd in het betrekken van de omwonenden.

Meer lezen over Parana of wil je je als ’Portaalbewoner’ aanmelden: http://www.woonverenigingparana.nl/wonen-in-parana-intakeprocedure.html

Locatie

Paranadreef, Overvecht, Utrecht

Aantal woningen

68

Type woning

Appartementen/studio’s

En crisisopvang (kort verblijf)

Huurprijs

Tussen de 430,- en 620,-

M2

Verschillende grootte

Betrokken partners

Portaal, De Tussenvoorziening, gemeente Utrecht

Start

Geopend in april 2014

Looptijd

Onbepaalde tijd

 

Beheer en (zelf)organisatie

Ook hier is een woonvereniging actief. De bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het beheer van de entree, kiosk, ontmoetingsruimte en het dakterras. Zij organiseren verschillende activiteiten. Voorts zijn er gezamenlijke woonruimtes met keuken en balkon zowel op de tweede als op de derde verdieping. Daarnaast is er een gezamenlijk balkon op de eerste verdieping en een dakterras. Deze ruimtes worden gefinancierd uit de jaarlijkse bijdrage van de bewoners aan de woonvereniging.

Succesfactoren

De huurders van Portaal hebben bewust gekozen voor het niet-anoniem zijn. Dus niet wonen achter je voordeur, maar ook samen leven met je buren. Dit draagt op een zeer positieve manier bij aan een prettige en veilige sfeer. De bewoners kennen elkaar en hebben aandacht voor elkaar. Zowel binnen als buiten zijn mooie initiatieven ontstaan, zoals het aanleggen van gemeenschappelijk groen en het geregeld samen eten.