St. Ludgerusstraat

Gedurende vele jaren hadden de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Portaal de afspraak dat de woningen aan de St. Ludgerusstraat 1-73 gereserveerd werden voor Conservatoriumstudenten. Door de nieuwe woningwet uit 2015 moesten wij dit voortaan anders organiseren. Om deze reden is De Tussenvoorziening benaderd om een mooie combinatie te maken tussen studenten en mensen die in een kwetsbare situatie zitten. In 2017 is hiermee gestart.

Bewoners

Vrijkomende woningen worden om en om toegewezen aan HKU-studenten en huurders via de Tussenvoorziening. Voor de laatsten is deze woning de laatste stap naar volledig zelfstandig wonen. Met de huurders via de HKU voeren we een gesprek voordat we een huurcontract aanbieden. Uiteindelijk wonen hier 15 studenten en 15 mensen uit de maatschappelijke opvang. Dit zorgt voor een evenwichtige mix tussen begeleide en onbegeleide bewoners. HKU-studenten kunnen er tot het einde van hun campuscontract blijven wonen.

Aanmelden? Dat kan hier:  http://studentportal.hku.nl/UChousing en http://studentportal.hku.nl/UChuisvesting

Locatie

St. Ludgerusstraat in Zuilen, Utrecht

Aantal woningen

30

Type

Appartementen met twee hoekwoningen

Gem. Huurprijs

400,-

M2

25,5 m2 (en twee van 35 m2)

Betrokken partners

De Tussenvoorziening, HKU, Portaal

Start

2017

Looptijd

Onbepaalde tijd

 

Beheer en (zelf)organisatie

Om deel te nemen aan deze woonvorm is het nodig dat (nieuwe) huurders, zowel van HKU als van De Tussenvoorziening, zich actief inzetten voor de nog op te richten woonvereniging. Denk hierbij aan het organiseren van activiteiten, het maatje zijn van een kwetsbare bewoner of het uitvoeren van een bestuurlijke functie binnen de woonvereniging. De Ontmoetingsruimte wordt in december 2018 gebouwd. De ruimte zal op de eerste verdieping zijn en de grootte hebben van een woning (5 bij 7 meter). Over de financiering ervan wordt nog overlegd.

Succesfactoren

Door niet alleen meer met de HKU samen te werken, maar ook De Tussenvoorziening erbij te betrekken, kunnen wij de woningen blijven aanbieden aan HKU studenten. Doordat de bewoners vanuit De Tussenvoorziening er steeds tijdelijk zullen wonen, kunnen zij daarna daadwerkelijk de stap maken naar volledig zelfstandig wonen.