Waarom ventileren?

Het voelt misschien tegenstrijdig, maar wilt u de luchtkwaliteit in uw woning beter krijgen, dan wordt het eerst even wat minder door te ventileren. Ventileren zorgt er inderdaad voor dat warme lucht naar buiten verdwijnt. Dat lijkt zonde, zeker nu de energie zoveel kost.

Droge lucht warmt sneller op

Elke dag produceren bewoners, huisdieren en planten vocht in een huis. Daarnaast vervuilen kookluchtjes, rook en allergieopwekkende stoffen de lucht. Door te ventileren, wordt de vochtige en vervuilde lucht afgevoerd naar buiten. Schone, droge lucht komt uw woning in. Een mooie bijkomstigheid hiervan is, dat hoe droger de lucht in de woning, des te eerder de woning is opgewarmd. Goed ventileren is dus niet alleen goed voor uw gezondheid, maar ook voor uw portemonnee.

Wanneer kunt u het beste ventileren?
Ventileer vooral na het koken, douchen en slapen. Alleen luchten (zoals de ramen korte tijd open zetten) is niet genoeg. Na een half uurtje is de frisse lucht namelijk verdwenen en hopen vocht en stoffen zich weer op in de woning. Is uw woning goed geïsoleerd, ook dan is het extra belangrijk om goed te ventileren.

--------------

Dilemma: schimmel voorkomen

Kun je aan huurders vragen om klapraampjes en ventilatieroosters open te houden? En om na iedere douchebeurt minstens een uur het badkamerraam open te zetten, ook in de winter? Frits Cambier van Nooten, directeur van het onderhoudsbedrijf van Portaal, worstelt hier mee. Want je woning goed ventileren is ontzettend belangrijk om schimmel- en vochtproblemen te voorkomen. Maar hij snapt het ook als een huurder liever de boel dichthoudt, uit angst voor een torenhoge energierekening. 

Het hele verhaal van Frits leest u hier!